Politika

TBMM'de gündem yeni yargı paketi

Devletin güvenliğine karşı suçlarda 'teknik takip' ve 'gizli soruşturmacı' düzenlemelerinin yer aldığı yargı paketi Adalet Komisyonu'da görüşülecek

19 Ekim 2014 22:28

TBMM, yeni haftada 21 Ekim Salı günü Adalet Komisyonu'nda, 5. Yargı paketiyle verdiği özgürlüklerden geri adımın atıldığı yeni yargı düzenlemeleririni görüşecek. AKP'li Ramazan Can ve arkadaşlarının verdiği Kanun teklifinin, Ceza Kanunu'nda değişiklik öngören 116. maddesine göre, aramalarda 'somut delillere dayalı kuvvetli şüphe' ibaresi, ' makul şüphe' olarak değiştiriliyor.

 

Hakim ve savcılara maaş görüşülecek

 

AKP'nin yargı alanında hakim ve savcısına maaş zammını da öngören teklifi ile yeni teklifinin birleştirilmesi bekleniyor. CHP, MHP HDP'nin aynı konudaki önergelerinin pakete eklenip eklenmesi de tartışılacak. Bir alt komisyon kurulması gündeme gelebilir. 

Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanun ve KHK'lerde değişiklik yapan teklifte, 'polis' devleti görüntüsü veren değişiklikler şöyle: 

- 'Yakalanabileceği, veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda 'makul' şüphe varsa, şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu, işyeri veya ona ait diğer yerler aranabilecek". 
- Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar ( 309.311. 312. 313. 314. 315. 316)'da taşınmazlara el konuyabilecek. 
- İletişimin tespiti, dinlenmesi ve kayda alınmasına ilişkin maddeye de, yeni bir fıkra ekleniyor. Buna göre, " Şüpheli veya sanığın telekomünikasyon yoluyla iletişimin tespiti, soruşturma aşamasında hakim, kovuşturma aşamasında mahkeme kararına istinaden yapılır.Kararda, yüklenen suçun türü, hakkında tedbir uygulanacak kişinin kimliği, iletişim aracının türü, telefon numarası veya iletişim bağlantısını tespite imkan veren kodu ve tedbirin süresi belirtir" denildi.

 

Gizli soruşturmacı görevlendirilebilecek

 

- Devletin güvenliğine karşı suçlarda ( TCK 302.303.304.305.306.307.308), Anayasal düzene karşı ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar (309.311.312.313.314.315.316) dinleme yapılabilecek. 

- Devletin güvenliğine karşı suçlar ile Anayasal düzene karşı suçlarda 'gizli soruşturmacı' görevlendirilebilecek. 
- Teknik araçla izleme'ye devletin güvenliğine karşı suçlar ile anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçları düzenleyen tüm maddeler kapsama alındı. 

-Ceza Kanunu'nun mülga edilen maddeleri teklifle yeniden düzenleniyor. " Müdafiin dosyayı inceleme yetkisi"ni düzenleyen 153. maddenin mülga olan 2-3 ve4. maddesi şöyle: 
- Müdafii dosya içereğini incelemesi veya belgelerden örnek alması, soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek ise, cumhuriyet savcısının istemi üzerine, hakim kararıyla bu yetkisi kısıtlanabilir. 
- Yakalanan kişinin veya şüphelinin ifadesini içeren tutanak ile bilirkişi raporları ve adı geçenlerin hızır bulunmaya yetkili oldukları diğer adli işlemlere ilişkin tutanaklar hakkında ikinci fıkra hükmü uygulanmaz. 
- Müdafi, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiği tarihten itibaren dosya içereğini ve mhafaza altına alınmış delilleri inceleyebilir; bütün tutanak ve belgelerin örneklerini harçsız olarak alabilir. 
- 162. maddeye eklenen 2. fıkra, 'Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarda cumhuriyet savcısı zoruşturmanın yapıldığı yer sulh ceza hakiminden de karar alabilir" biçiminde düzenlendi. 

AKP'nin diğer teklifinde, Yargıtay Birinci Başkanı, Danıştay Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Yargıtay Birinci Başkanvekilleri, Danıştay Başkanvekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcıvekili, Yargıtay ve Danıştay daire başkanları, Adalet Bakanlığı Müsteşarı, Yargıtay ve Danıştay üyeleri, birinci sınıf hakim ve savcılar, birinci sınıfa ayrılmış hakim ve savcılar ile diğer tüm hakim ve savcılara 15 bin gösterge rakamının memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda aylık ek tazminat ödenecek.