Gündem

TBMM heyeti, soykırım suçlamasıyla İsrail'e açılan davayı takip etmek üzere Lahey'de

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yüksel, "Hakimlerin en hızlı sürede kararlarını açıklayarak, talep edilen geçici tedbirlere hükmetmesi bekliyoruz" dedi

11 Ocak 2024 09:25

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Cüneyt Yüksel başkanlığındaki TBMM heyeti, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail aleyhine Uluslararası Adalet Divanı'nda (ICJ) açtığı "soykırım" davasındaki duruşmaları takip etmek üzere dün gece Lahey’e gitti. 

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Yüksel, ICJ’deki duruşmaları takip etmek ve temaslarda bulunmak üzere, Avrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili İsmail Emrah Karayel ve Anayasa Komisyon Üyesi ve Denizli Milletvekili Cahit Özkan ile Hollanda'nın idari başkenti Lahey'e dün gece ulaştı.

TIKLAYIN | Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'in soykırımla suçlandığı davanın duruşmaları bugün başlıyor

Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2 gün boyunca devam edecek duruşmalar boyunca dünyanın birçok yerinden davayı takip edecek hükümet yetkilileri, diplomatlar, insan hakları kurumlarından temsilciler ve hukukçularla temaslarda bulunacaklarını kaydetti.

"Sorumluların uluslararası hukuk önünde hesap vermeleri gerekiyor"

İsrail'in, 1948 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Soykırımın Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesi'ni birçok noktadan ihlal ettiğini dile getiren Yüksel, "İsrail'in üç ayı geçen bu süre zarfında, Gazze'de büyük çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu 23 bini aşkın Filistinliyi katletmesinin hiçbir şekilde karşılıksız kalmaması ve bunun sorumlularının uluslararası hukuk önünde hesap vermeleri gerekiyor" diye konuştu.

Yüksel, dava süreci devam ederken Divan'ın geçici tedbir kararlarına hükmetmesini beklediklerini belirterek, "Divandan dokuz başlık altında İsrail aleyhine geçici tedbirlere hükmetmesi talep ediliyor. Bizler de, cuma günü tamamlanacak tedbir duruşmaları neticesinde, hakimlerin en hızlı sürede kararlarını açıklayarak, talep edilen geçici tedbirlere hükmetmesi bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

TIKLAYIN | 11 soruda Güney Afrika'nın İsrail aleyhine açtığı "soykırım" davası

"Kararların takipçisi olacağız"

Yüksel, İsrail’in saldırıların sonlanmasının uluslararası barış ve güvenliğin sağlanması için zorunlu olduğunu anlatarak, ICJ'de başlayan dava sürecinin mümkün olan en kısa sürede tamamlanmasını temenni ettiklerini söyledi.

Türkiye'nin ilk günlerden itibaren hem insani yardımın geçişine hem de kalıcı barışın sağlanmasına yönelik girişimlerini sürdürdüğüne değinen Yüksel, "Bu ve diğer uluslararası mahkemelerde alınan kararların uygulanmasının da takipçisi olacağımızı belirtmek istiyoruz" dedi.

Ne olmuştu?

Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanı'na yaptığı 84 sayfalık yazılı başvuruda, "Güney Afrika'nın İsrail hakkında şikayetçi olduğu konular, soykırım tanımına girer çünkü hedef Filistin'in ulusal, ırksal ve etnik grubunun önemli bir bölümünü yok etmektir" denildi.

İsrail, yapılan başvurudaki iddiaların "bir dayanağı" olmadığını ifade etti ve İsrail'in "kanla karalanmaya çalıştığını" söylemişti. İsrail'in en büyük destekçisi ABD de başvurudaki iddiaların gerçek dışı olduğunu öne sürmüştü.