Gündem

TBMM Dilekçe Komisyonu'na ilginç başvurular: Fenerbahçe dizilişini değiştirsin, her vatandaş memur olsun

15 Mayıs-22 Ağustos tarihleri arasında 1154 başvuru yapıldı

21 Eylül 2023 12:50

Parlamentoya iletilen dilek ve şikâyetlerini inceleyen TBMM Dilekçe Komisyonu'na ilginç başvurular geldi. Konya'da yaşayan bir kişi, Fenerbahçe'nin sahaya diziliş taktiğinin değiştirilmesini isterken, başka bir vatandaş ise ülkedeki tüm vatandaşlara belirli süreli memur olma hakkı tanınmasını istedi.

Yurttaşların parlamentoya ilettiği dilek ve şikâyetlerini inceleyen TBMM Dilekçe Komisyonu'na 15 Mayıs-22 Ağustos 2023 arasında bin 154 başvuru yapıldı. Komisyona kadınlardan gelen dilekçelerin sayısı 245 olurken, erkekler 909 dilekçe gönderdi.

Vatandaşlar, Dilekçe Komisyonu'na başvururken ağırlıklı olarak elektronik posta yolunu tercih etti. Başvuruların bin 27'si elektronik posta, 70'i posta, geri kalanı ise elden, faks, milletvekilleriyle ulaştırmak gibi yollardan gerçekleşti. Başvuruların yüzde 88,99'u e-dilekçe üzerinden, yüzde 6,07'si posta yoluyla yapıldı.

Komisyonun yetki ve görev alanına girmeyen dilekçelerle ilgili herhangi bir işlem yapılmazken, bazı talep ve şikayetlere ilişkin başvuru sahiplerine ilgili kanun, yönetmelik ve kuruma yapılmış başvuruların süreçleriyle ilgili bilgi veriliyor.

İlginç dilekçeler

Komisyona gelen dilekçeler arasında ilginç talepler de yer aldı. Konya'da yaşayan bir kişi, 2 Haziran'da Komisyona başvurarak Süper Lig takımlarından Fenerbahçe'nin sahaya diziliş taktiğinin değiştirilmesini istedi.

Komisyona sanatçı Cem Yılmaz'ın Selçuk Üniversitesi'nde gösteri düzenlemesinin talep edildiği dilekçe de geldi.

Diğer ilginç dilekçeler ise şu şekilde:

Ülkedeki tüm vatandaşlara belirli süreli memur olma hakkı tanınsın.

Her 10 yılda bir evliliklere tazelenme zorunluluğu getirilsin.

Türbelerde bulunan mezarların boş olup olmadığı kontrol edilsin.

20 yıl ve üzeri evli kalan ev kadınlarına emeklilik hakkı verilsin.

Yaz mevsiminde tatil için ilçelere geçici olarak yerleşenlerden ek harç ve ek vergi alınsın.