Dünya

Tayvan'da sahil güvenlik tarafından kovalanan Çinli balıkçı teknesi battı

15 Şubat 2024 09:17

T24 Dış Haberler

Tayvan'ın en kuzeyindeki Kinmen takımadaları açıklarında Tayvan sularına izinsiz giriş yapan Çinli balıkçı teknesi Tayvan sahil güvenliği tarafından kovalanırken balıkçıların boğulduğu açıklandı. 

Teknedeki dört balıkçı denetime direndi ve yetkililer peşlerine düşünce tekne alabora oldu.

Pekin olayı "şiddetle kınadı" ve "Tayvan Boğazı'nın her iki yakasındaki yurttaşların duygularını ciddi şekilde incittiğini" söyledi.

Sahil güvenlik, Çin teknesinde bulunan dört kişiden ikisinin, onları hayata döndürme çabalarının başarısız olmasının ardından hastanede hayatını kaybettiklerini açıklarken, diğer ikisinin durumunun stabil olduğu ve savcılar tarafından daha fazla soruşturma için Kinmen'e getirildikleri açıklandı. 

Çin'in Tayvan İşleri Ofisi Tayvanlı yetkilileri olayı soruşturmaya ve balıkçıların ailelerine yardım teklif etmeye çağırdı.

Ofis sözcüsü Zhu Fenglian, Tayvan'da iktidardaki Demokratik İlerleme Partisi'ni "Çinli balıkçı gemilerine zorla el koymak için çeşitli bahaneler kullanmak ve Çinli balıkçılara karşı şiddetli ve tehlikeli yöntemler kullanmakla" suçladı. Fenglian, Pekin'in Tayvan Boğazı'nın her iki yakasındaki toplumların "tek bir ailenin" parçası olduğuna inandığını söyleyerek, "Her iki taraftaki balıkçıların normal faaliyetlerini kolaylaştırmak için pek çok çalışma yaptıklarını" belirtti.