Gündem

Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan'dan Mısır Çarşısı'ndaki yangına ilişkin açıklama

Eminönü'ndeki Tarihi Mısır Çarşı'sındaki bir restoranın bacasında 10.00 sıralarında başlayan yangın çatıya sıçramıştı. Fatih Belediye Başkanı Turan, ''Yapıda önemli bir hasar yok. İçeride cana ya da mala yönelik restoran haricinde, Mısır Çarşısı'nda da yapısal anlamda da herhangi bir sorun yok'' dedi

15 Mayıs 2024 12:00

Eminönü'ndeki Tarihi Mısır Çarşısı'nda bulunan 123 yıllık Pandeli Lokantası'nın bacasında çıkan yangın çatıya sıçradı. Ölen ya da yaralananın olmadığı yangın itfaiye ekiplerince kısa sürede söndürüldü.

Yangın, saat 10.00 sıralarında Eminönü'nde bulunan Tarihi Mısır Çarşısı'ndaki 123 yıllık Pandeli Lokantası'nın bacasında bilinmeyen nedenle çıktı. Alevlerin çatıya sıçramasıyla yangın büyüdü. Yangına ilk müdahaleyi lokanta çalışanları yaptı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. İtfaiye ekipleri merdivenlerle yangına 3 bölgeden müdahale etti. Yangın kısa sürede kontrol altına alınırken, dumandan etkilenen 3 lokanta çalışanına ambulansta müdahale edildi. Yangın nedeniyle Mısır Çarşısı'nın ana kapısına şerit çekilerek kapatıldı. Çatıda soğutma çalışmaları yapıldı.

"Yapıda önemli hasar yok"

Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan da olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Burada konuşan Turan, "Mısır çarşımızın ön tarafında tarihi bir lokantamız var. Onun çatı katında bacadan kaynaklı olduğu düşünülen, bir yangın çıktı. Sağ olsunlar itfaiyemizin yerinde ve zamanında müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı, söndürüldü. Şu anda çatı arasında bir duman olduğu için o duman tahliyesi yapılıyor. Yapıda önemli bir hasar yok. İçeride cana ya da mala yönelik restoran haricinde, Mısır Çarşısı'nda da yapısal anlamda da herhangi bir sorun yok. Ama tabi ki bu tür tarihi yapılar da yangınlar önemlidir. Ama sağ olsun itfaiyemizin belediyemizin iş birliği ile beraber, trafiğe de kapalı bir alan burası onun için zamanında müdahil olundu. Şimdi birazdan da hem büyükşehir belediye ekiplerimiz, hem Fatih Belediyesi ekiplerimiz hem buradaki esnaf arkadaşlarımızla çatı katında temizlikler yapılacak.

"Çatı tarafında yanık var"

Turan "Tabi Mısır Çarşısı yangını duyulduğu zaman önemli bir şey de olabilirdi ama Allah'a şükür hafif atlatıldı. Şimdi buradan çıkartacağımız ders varsa mutlaka onlara da bakacağız tekrar. Geçmiş olsun, herhangi bir ölen yok, yaralanan yok, yapıda önemli bir hasar yok. Çatı katında yangın çıktı ve alttaki restoranda hasar var. Mısır Çarşısı'nı 2 saat sonra gelip ziyaret edebilirler. Herhangi bir sorun Allah'a şükür olmadı. Restoranın çatı tarafında bir yanık var" dedi.

"Hemen tedbirler alındı"

Esnaf Ferhat Salepçi, "Çarşının içinde esnafız, bayağı bir duman oldu. İçeri kimse alınmadı. Hemen tedbirler alındı, tedbirler alındığı için bir şey olmadı. İtfaiye hemen geldi" dedi.

"Yaralı yok"

Esnaf Görkem Özdoğan ise "Burada çalışırken yoğun bir duman kokusu geldi. Etrafa baktığımızda duman vardı. Ama itfaiyeler hemen müdahale etti. Çok sayıda itfaiye geldi. Ambulans da geldi ama sanırım herhangi bir yaralanma ya da can kaybı yok" ifadelerini kullandı.

Pandeli'nin tarihi

Niğde'den İstanbul'a göç eden Pandeli Çobanoğlu tarafından ilk olarak yine Eminönü'ndeki Çukur Han'da küçük bir barakada kurulan Pandeli Lokantası 1926 yılında şimdiki yeri olan Tarihi Mısır Çarşı'na taşındı.

Birinci Dünya Savaşı yıllarında dönemin aydınları, politikacıları, gazetecileri, sanatçıları ve yazarları Pandeli'nin müdavimi olur. Pandeli, 123 yıllık tarih yolculuğunda Mustafa Kemal Atatürk'ün yanında Celal Bayar, Kraliçe II.Elizabeth, İspanya Kralı Juan Carlos, Robert De Niro ve Tony Curtis gibi isimleri ağırlamıştı.