Dünya

Talep düştü, üretim arttı: Fransa'da hükümet, satılamayan şarapları almak için 200 milyon euro ayırdı

Hükümetin ayırdığı 200 milyon euronun büyük bir kısmı stok fazlasını satın almak için kullanılacak ve alkol el dezenfektanı, temizlik ürünleri ve parfüm gibi ürünlerde kullanılmak üzere satılacak

26 Ağustos 2023 15:01

Fransız hükümeti, üretim fazlası şarabı imha etmek ve üreticileri desteklemek için 200 milyon euro ayırıyor.

BBC'nin haberine göre; daha fazla sayıda insanın butik biralar içmeye başlaması nedeniyle şaraba olan talebin düşmesi, hükümetin böyle bir karar almasına neden oldu. 

Hükümetin ayırdığı 200 milyon euronun büyük bir kısmı stok fazlasını satın almak için kullanılacak ve alkol el dezenfektanı, temizlik ürünleri ve parfüm gibi ürünlerde kullanılmak üzere satılacak.

Fazla üretimi azaltmak amacıyla şarap üreticilerinin zeytin gibi başka ürünlere yönelmeleri için de para sağlanacak.

Tarım Bakanı Marc Fesneau, Fransız hükümetinin parayı sektöre aktararak "fiyatların çökmesini durdurmayı, böylece şarap üreticilerinin yeniden gelir kaynakları bulabilmesini" amaçladığını söyledi.

Avrupa Komisyonu'nun Haziran ayına kadar olan verilerine göre; şarap tüketimi İtalya'da yüzde 7, İspanya'da yüzde 10, Fransa'da yüzde 15, Almanya'da yüzde 22 ve Portekiz'de yüzde 34 düşerken, dünyanın en büyük şarap üretim alanı olan blok genelinde şarap üretimi yüzde 4 arttı.