Dünya

Suriye'de askeri mezuniyet törenine yapılan SİHA saldırısında ölü sayısı 100'ü aştı

Şam, teröristler tarafından yapıldığı belirtilen saldırıya karşı "intikam" sözü verdi

06 Ekim 2023 08:21

T24 Dış Haberler

Suriye'nin Humus kentinde Humus Askeri Akademisi öğrencilerinin mezuniyet töreninin silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) hedef alındığı saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı, bir savaş gözlemcisine göre 100'ü aştı.

Savunma Bakanı Ali Mahmoud Abbas'ın törenden ayrılmasından dakikalar sonra gerçekleşen saldırı, ülke tarihinde bir Suriye ordusu kurumuna yapılan en kanlı saldırılardan biri olarak kayda geçti. 12 yıldır devam eden Suriye İç Savaşı'nda ilk kez SİHA'larla bu türde bir saldırı gerçekleşti.

Askeri akademiye yapılan saldırıda hem siviller hem de askeri personel hayatını kaybetti. Suriye Savunma Bakanlığı, SİHA'lı saldırının teröristler tarafından düzenlendiğini ifade ederken, spesifik bir grup veya terör örgütünün ismi paylaşılmadı. 

Şam, saldırıya "tüm güçleriyle karşılık vereceklerinin" sözünü verdi. Suriye ordusu, gün boyunca muhalif grupların kontrolündeki İdlib'e saldırılar düzenledi. 

Reuters'a konuşan Suriyeli bir güvenlik kaynağı ve muhalefete karşı Şam'ı destekleyen bölgesel ittifaktan bir güvenlik kaynağı, Abbas'ın da mezuniyet törenine katıldığını ancak saldırıdan dakikalar önce akademiden ayrıldığını bildirdi. 

Akademinin dekore edilmesine yardımcı olan bir Suriye vatandaşı, "Törenden sınra insanlar avluya indi ve bu sırada patlayıcılar vurmaya başladı. Nereden geldiğini anlamadık, yerler cesetlerle doldu" dedi. 

Reuters'la WhatsApp üzerinden paylaşılan görüntülerde avluda bazıları sivil giyinimli bazıları da üniformalı cesetler görülüyor. 

Paylaşılan bir videoda bazı cesetlerin yanmaya devam ettiği görülüyor. Videoda çığlıkların yanı sıra bir kişinin "Söndür onu" diye bağırdığı, daha sonra da silah sesleri duyuluyor. 

Londra Merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırıda 100'den fazla insanın öldüğünü ve 125 kişinin yaralandığını ifade etti. Şam'ı destekleyen bölgesel ittifaktan kaynak ise ölü sayısının 100 civarında öldüğünü ifade etti.

Suriye İç Savaşı sebebiyle kaynakları çok kısıtlı olan Suriye ordusu, askeri destek için sırtını Şam'ın en büyük destekçileri Rusya ve İran'a; ayrıca Lübnan ve Irak gibi ülkelerden gelen Tahran destekli savaşçılara dayamış durumda.