Spor

Süper Kupa Atatürk posteri ve İstiklal Marşı krizi yaşanmıştı; Galatasaray ve Fenerbahçe maça çıkmıyor

29 Aralık 2023 15:12

Galatasaray ile Fenerbahçe arasında Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da bu akşam oynanacak olan Turkcell Süper Kupa maçı öncesi "İstiklal Marşı" ve "Atatürk pankartı" krizi yaşandı. TFF ile iki kulübün yetkililerinin toplantısının sürdüğü aktarılırken, Galatasaraylı futbolculara, maçın oynanmayacağının tebliğ belirtildi. Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu Uğur Dündar da yaptığı paylaşımda "Suudların diretmelerine karşın her iki kulübümüzün Atatürk konusunda diretmeleri ve maçı oynamadan yurda dönmeleri, camialarına verdikleri en büyük 100. yıl armağanıdır" dedi.

Suudi Arabistan'da bu akşam oynanacak olan Süper Kupa maçı öncesi Galatasaray ile Fenerbahçe'ye Atatürk pankartı ve tişörtüne izin verilmeyeceği bilgisi gittiği aktarıldı.

Yasağı koyan Suudi hükümeti yetkililerinin direkt "Kral'ın adına konuşuyoruz" diyerek iki kulübe de hem tişört ve pankart hem de İstiklal Marşı'nın okunmaması konusunda yasak koyduğu belirtildi.

NTV Spor'un haberine göre, Suudi yetkililerin Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta Sulh Cihanda Sulh" sözünün yazıldığı pankartla maça çıkılmasına izin vermediği ve Fenerbahçe bu durumu kabul etmediği öğrenildi.

İki kulübün de durumdan rahatsız olduğu ve hala yetkililerle görüşme halinde olduğu aktarılmıştı. Bu yasağın kaldırılması beklenirken İstiklal Marşı'nın okunmasına izin verilmemesi halinde Galatasaray'ın sahaya çıkmama kararı aldığı ifade edilmişti.

Galatasaraylı futbolculara maçın oynanmayacağı tebliğ edildi!

TRT Spor'un haberine göre TFF ile kulüp yöneticilerinin yaptığı toplantıdan, mücadelenin oynanması kararı çıkmıştı. Yeni bir son dakika gelişmesine göre TRT Spor, Galatasaraylı futbolculara maçın oynanmayacağının tebliğ edildiği belirtildi!

NTV Spor'un aktardığına göre maç öncesi İstiklal Marşı'nın okunacağı ancak pankart ve tişörte izin verilmediği belirtildi.

Fenerbahçe Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar'dan açıklama

Fenerbahçe Divan Kurulu Başkanı Uğur Dündar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Suudların diretmelerine karşın her iki kulübümüzün Atatürk konusunda diretmeleri ve maçı oynamadan yurda dönmeleri, camialarına verdikleri en büyük 100. yıl armağanıdır.

Dilerim bu ortak duruş, bundan sonrası için de bir dostluk köprüsü oluşturur..." dedi.

Ali Koç'tan açıklama

Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, Suudi Arabistan'da bu akşam oynanacak Süper Kupa maçı öncesi açıklamalarda bulundu. Koç, Galatasaray derbisine çıkmak istedikleri parkartın kabul edilmediğini belirtti.

Mustafa Kemal Atatürk'ün “Yurtta sulh, cihanda sulh" pankartıyla maça çıkmak istediklerini ifade eden Koç, "Sanıyorum otoriteler tarafından henüz kabul edilmedi. Tam belli değil, duruma göre bakacağız" dedi.

Süper Kupa'nın oynanacağı yer ile ilgili konuşan Koç, "Süper Kupa'nın Riyad'da oynanması ile ilgili tartışmaları samimi bulmuyorum. İtalya, İspanya dörtlü Süper Kupa oynuyor, dünyanın gözü burada. Biz Almanya'yı istiyorduk aslında, TFF de istiyordu ama Almanya kabul etmedi." dedi.

Galatasaray yönetiminden "Maça çıkmayız" resti

Milliyet'ten Nevzat Dindar'ın haberine göre Galatasaray genel sekreteri Eray Yazgan "İstiklal Marşı'na izin verilmezse sahaya çıkmıyoruz" ifadelerini kullandı.

TFF'den açıklama

Suudi Arabistan'da oynanacak Süper Kupa maçı öncesi yaşanan krizli ilgili Türkiye Futbol Federasyonu'ndan (TFF) yapılan açıklama şöyle:

"Süper Kupa Maçı Türk Bayrağımız huzurunda, 100. Yıl Kutlama Etkinlikleriyle, Şehitlerimiz için saygı duruşuyla ve sanatçı Norm Ender’in okuyacağı İstiklal Marşımız ile başlayacaktır."

Galatasaray'dan forma açıklaması

Galatasaray, karşılaşmaya 100. yıl özel formasıyla çıkacağını açıkladı.

Sarı kırmızılı kulübün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada "Fenerbahçe karşılaşmasına, Cumhuriyetimizin 100. yılına özel hazırlanan formamızla çıkacağız!" ifadelerine yer verildi.

Ali Koç ve Dursun Özbek, TFF'yle toplantıda

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi ile Galatasaray ve Fenerbahçe başkanlarının toplantısı başladı.

Süper Lig 2022-2023 Sezonu Şampiyonu Galatasaray ile Ziraat Türkiye Kupası Şampiyonu Fenerbahçe'nin bu akşam Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'daki Al-Awwal Park (Kral Suud Üniversitesi) Stadyumu'nda saat 20.45'te oynayacağı Turkcell Süper Kupa maçı öncesinde Suudi yetkililerin aldığı kararlar iki kulübü harekete geçirmişti. Yaşanan gelişmelerin ardından Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek ile Fenerbahçe Kulübü Başkanı Ali Koç, TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi ile bir araya geldi. TFF'nin konakladığı otele gelen kulüp başkanları, TFF yetkilileri ile son durumla alakalı toplantı gerçekleştiriyor. 

Galatasaray Başkanı Dursun Özbek, otele girişinde bir açıklama yapmazken, Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, "Çağırdılar geldik. Gerekirse çıkışta bir açıklama yapacağız" dedi.