Dünya

Sudan'da ateşkes birkaç saat ayakta kaldı; başkentte generallerin güçleri, kontrol için yine silahlara sarıldı

DSÖ'ye göre cumartesi gününden bu yana 270'den fazla insan hayatını kaybetti

19 Nisan 2023 08:54

T24 Dış Haberler

Sudan'da çatışan tarafların vardığı 24 saatlik ateşkes saatler içinde bozuldu, savaşan generallerin güçleri başkent Hartum'da stratejik noktaları ele geçirmek için karşı karşı karşıya gelirken birbirlerini ateşkesi ihlal etmekle suçladı.

TIKLAYIN | Sudan'daki durum hakkında bilmeniz gerekenler

Sudan'da cumartesi başlayan paramiliter güç Hızlı Destek Kuvvetleri (HDK) ile Sudan ordusu arasındaki çatışmalarda Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı verilere göre en az 270 kişi hayatını kaybetti ve 2 bin 600'den fazla insan yaralandı. 

Salı günü ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ordu komutanı General Abdel Fattah al-Burhan ve HDK'nın lideri Gen Mohamed Hamdan Dagalo'yla ayrı ayrı iki telefon görüşmesi yaparak sivil ölümleri konusunda "endişelerini" dile getirdi ve ateşkes çağrısında bulundu. Görüşmelerin ardından 24 saatliğine ateşkes ilan edildi.

The Guardian'ın aktardığına göre, ateşkesin akşam saat 18.00'de yürürlüğe girmesinden saatler sonra çatışmalar yine devam etti. Hartum'da yaşayanlar başkentin farklı yerlerinde silah ve patlama sesleri duyduklarını, çatışmaların özellikle ordu karargahı ve cumhuriyet sarayı etrafında yoğunlaştığını belirtti. 

Sudan Doktorlar Sendikası'ndan Atiya Abdulla Atiya, Associated Press'e yaptığı açıklamada, "Çatışmalar devam ediyor. Sürekli silah sesi duyuyoruz" dedi.

Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu'nun Sudan Delegasyonu, "Başkent Hartum'un içi ve çevresine insani yardım sağlamanın mevcut olarak neredeyse imkansız olduğunu" ifade etti. Delegasyonu, birçok kişi ve organizasyonun tahliye edilmek istediklerine dair çağrı yaptıklarını belirtti.

Çatışmaların başkentin sokakların meydana gelmesi sebebiyle Hartum'da hayat durma noktasına geldi. Öğrenciler okullarda ve üniversitelerde mahsur kalırken, şehrin birçok noktasına gıda ve ilaç ulaştırılamıyor.