Dünya

Starlink uydularını taşıyan Falcon 9 roketi yörüngeye fırlatıldı

20 Temmuz 2023 08:57

T24 Dış Haberler

Teknoloji milyarderi Elon Musk’un sahibi olduğu SpaceX şirketi, dünya yörüngesine 15 uydu daha gönderdi.

Perşembe erken saatlerde fırlatılan Falcon 9 adlı rokette, alçak dünya yörüngesine yerleşecek 15 adet Starlink uydusunun olduğu, roketin daha sonra denizdeki bir gemiye iniş yapmak için Dünya’ya geri döndüğü aktarıldı. Fırlatmanın Kaliforniya eyaletindeki Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden gerçekleştirildiği öğrenildi.

Fırlatmanın ilk olarak 19 Temmuz Çarşamba yapılması planlanmıştı, ancak SpaceX şirketi, roketin üst kademesinden bir uyarı aldıktan sonra geri sayımın bitmesine beş saniye kala bu denemeyi iptal etti.

Space.com’un haberine göre, Falcon 9 sorunsuz bir şekilde fırlatıldı ve ilk kademesi planlandığı gibi geri döndü. Fırlatmadan yaklaşık dokuz buçuk dakika sonra roketin ilk kademesi, denizdeki bir SpaceX gemisine dikey olarak iniş gerçekleştirdi. Bu arada Falcon 9’un üst kademesi 15 Starlink uydusunu Alçak Dünya Yörüngesine taşımaya devam etti. SpaceX şirketinden Zachary Luppen, fırlatma yayını sırasında uyduların fırlatmadan yaklaşık 15 dakika sonra hedefine ulaşacağını belirtti.

SpaceX’in açıkladığına göre, bu Falcon 9 roketinin onuncu görevi olurken, şirketin yıl içinde gerçekleştirdiği kırk sekizinci yörünge görevi oldu.

Astrofizikçi ve uydu takipçisi Jonathan McDowell, SpaceX’in şu anda alçak yörüngede 4 bin 450 adet Starlink uydusu olduğunu belirtti. Bu sayının artmaya devam edeceği, SpaceX şirketinin 12 bin Starlink uydusu fırlatmak için izninin olduğu ifade edildi.