Ekonomi

Sri Lanka, İran'a olan petrol borcunun 20 milyon dolarını çay ile ödedi

22 Şubat 2024 13:14

Ekonomik krizlerle boğuşan Sri Lanka, petrol ihtiyacını çok ilginç bir yöntemle karşıladı. İran'dan aldıkları petrolün 20 milyon dolarını çay ile ödedi. 

Nakit sıkıntısı çeken Asya ülkesi Sri Lanka, İran'a olan 251 milyon dolarlık petrol borcunun bir kısmını ödemek için bu ülkeye 20 milyon dolar değerinde çay verdiklerini açıkladı. Sri Lanka Başbakanı Dinesh Gunawardena'nın ofisi, İran Dışişleri Bakanı Hossein Amir-Abdollahian ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Takas ticaret anlaşması kapsamında İran'a şu ana kadar 20 milyon dolar değerinde çay ihraç edildi." dedi. Sri Lanka'da üretilen çay, "Seylan çayı" adıyla biliyor. 

Agence France Presse'in (AFP) haberine göre, iki ülke arasındaki petrol karşılığında çay anlaşması Aralık 2021'de kabul edildi ancak Sri Lanka'nın o zamanki cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa'yı Temmuz 2022'de istifaya zorlayan ekonomik krizi nedeniyle anlaşma ertelendi.

Takas anlaşması, yaptırımlardan etkilenen İran'ın, ülkede oldukça popüler olan Sri Lanka çayının ithalatını gerçekleştirmesine olanak tanıyor. Ayrıca ülkede döviz sıkıntısı olduğu için Sri Lanka'nın çayla ödeme yapmasına da izin verildi.