Dünya

Spotify, bin 600 kişiyi işten çıkarıyor

Müzik yayın hizmeti, büyük teknoloji şirketlerindeki işten çıkarmaların son turunda işgücünün yüzde 17'sini işten çıkarıyor

04 Aralık 2023 09:33

Spotify yavaşlayan ekonomik ve artan borçlanma maliyetlerini öne sürerek bin 600 kişi işten çıkaracağını açıkladı. 

Spotify'ın milyarder kurucusu ve CEO'su Daniel Ek, şirketin işgücünün yüzde 17'sini azaltmaya karar verdiğini, bunun 2023'ün üçüncü ve en sert işten çıkarma dalgası olduğunu açıkladı.

Ek, Pazartesi günü Spotify'ın web sitesinde yayınlanan bir mesajda, çalışanlara kesintilerden etkilenmeleri halinde "önümüzdeki iki saat içinde İK'dan bire bir görüşme için" bir takvim daveti alacaklarını söyledi.

Ek, Spotify'ın 2020 ve 2021 yıllarında, merkez bankacılarının COVID-19 pandemisi kilitlenmelerine yanıt olarak faiz oranlarını keskin bir şekilde düşürdüğü dönemde ucuz borçlanmadan yararlandığını, ancak "şimdi kendimizi çok farklı bir ortamda bulduğumuzu" söyledi ve "Geçtiğimiz yıl maliyetleri düşürme çabalarımıza rağmen, olmamız gereken yer için maliyet yapımız hala çok büyük" diye yazdı.

Spotify, 2023 yılının üçüncü çeyreğinin sonunda 9 bin 400 çalışanı olduğunu bildirdi. Şirket Ocak ayında çalışan sayısını yüzde 6, Haziran ayında ise yüzde 2 oranında azaltmıştı.

Ek, işten çıkarılan çalışanların ortalama beş aylık kıdem tazminatı artı kullanılmamış tatil ücreti alacağını söyledi.

Meta ve Microsoft'tan Amazon ve Alphabet'e kadar büyük teknoloji şirketleri, faiz oranlarının yükselmesi ve yatırımcıların kârlarını korumak için maliyetleri azaltma becerilerine odaklanmasının ardından 2023 yılı boyunca büyük ölçekli işten çıkarmalar yaptı.