Dünya

SpaceX'in 'Starship'i uzaya ulaşmayı başardı ancak dakikalar sonra infilak etti

19 Kasım 2023 09:01

T24 Dış Haberler

Elon Musk'ın SpaceX şirketinin insansız uzay aracı Starship, cumartesi günü ilk kez uzaya ulaştı ancak dakikalar sonra patladı.

Bu, ileride astronotları Ay'a ve ötesine taşıması planlanan Starship için yapılan ikinci denemeydi. Bu sene yapılan ilk denemede Starship, uzaya ulaşamadan patlamıştı. 

Starship, cumartesi günü şirketin Texas'taki üssünden fırlatıldı. İnsansız uçuşun 90 dakika sürmesi planlanıyordu. Eğer uçuşu tamamlayabilseydi roket, Hawaii yakınlarında Pasifik Okyanusu'na düşecekti. Şirket, projenin sonunda aracın bir buçuk saat içinde tam dünya turu yapabileceğini umuyor. 

Fırlatmadan yaklaşık iki buçuk dakika sonra uzay aracının iki aşaması birbirinden ayrıldı. SpaceX, kısa süre sonra ikinci aşamadan sinyal alamadığını bildirdi ve Starship'i "kayıp" ilan etti. 

Şirket, sinyali kaybetmesinden sonra roketin "kendini yok etme" mekanizmasının devreye girdiğini düşünüyor. 

SpaceX'in ikinci denemesinde nisan ayındaki ilk denemeye kıyasla ilerleme kaydedildi. İlk denemede Starship, 4 dakika içinde infilak etmişti. Uzay aracının 33 motoru nedeniyle "Super Heavy" adı verilen ilk aşaması arıza yapmış ve iki aşamanın da patlamasına neden olmuştu. 

Bu sefer Super Heavy'nin 33 motoru kendini kaldırmayı ve Starship roket sistemini uzaya ulaştırmayı başardı. Starship planlandığı üzere Super Heavy'den ayrılmayı başardı ancak roketin "otomatik terminasyon sistemi"nin devreye gitmesi patlamaya sebep oldu.

Denetmenler, roketin neden kendini yok etmiş olabileceğine dair bilgi paylaşmadı.