Gündem

Sözcü yazarı Öztürk: İmamoğlu kararının bozulması için gerekçe çok

18 Aralık 2022 10:36

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk,  hukuk fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. İzzet Özgenç, Prof. Dr. Ahmet Gökçen, Prof. Dr. Adem Sözüer,  “İmamoğlu davası” hakkında mahkemeye sunulmak üzere hazırladıkları görüşü köşesine taşıdı. Öztürk, "İmamoğlu kararının bozulması için gerekçe çok" yorumunu yaptı. 

Öztürk yazısında aktardığı hukukçuların görüşünde, "Davada bir çok hakkın ihlal edildiği, hukuki hatalar yapıldığına da dikkat çekildi. İşte İmamoğlu Davası”yla ilgili uzman görüşleri: Yargıyla ilgili görevi olan kolluk ve diğer makamların üzerinde yetkileri olan devlet yöneticilerinin, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik olarak hem soruşturma ve hem kovuşturma sürecinde görülmekte olan dava ile ilgili olarak, hem de diğer bakımlardan sürekli biçimde O'nu suçlu olarak damgalayıcı beyanlarda bulunarak, toplumda suçlu olarak gösterilmesi masumiyet karinesiyle bağdaşmaz. Mahkeme hakiminin görev yaparken, görevinden alınıp başka bir mahkemeye tayin edilmesi, mahkeme hakiminin görevden alınmama ve dış müdahalelerden korunması güvenceleri ihlal edildi. Savunmanın, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda öngörülen bilimsel mütalaayı hazırlayan uzmanın duruşmada dinlenilmesi talebi somut bir dayanak gösterilmesinin varsayımdan hareketle davayı uzatmaya yönelik olduğu gerekçesiyle reddedildi. Kanuna açıkça aykırı olduğu ve böylece savunma hakkının kısıtlanmasının yanı sıra, uzmanın dinlenilmesine ilişkin talebinin ret gerekçesinde “Savunma hakkı kısıtlanıyorsa bunun bozma sebebi olacağı” şeklindeki açıklama da, tarafsızlık açısından kuşku doğurdu." ifadesi kullanıldı. 

Görüşte şunları kaydetti:

"Sözlerin veya yazılan yazının içinden bazı kelimeler seçilerek bunların bağlamından kopartılıp anlamlandırılması suretiyle hakaret suçunun oluştuğu sonucuna varılamaz. Bir konuşma veya yazıda geçen sözcük tek başına bir kimseye söylendiğinde hakaret suçunu oluştursa bile, konuşmanın veya yazının bütünü içerisinde kişilerin eleştirilmesi amacıyla kullanılması halinde hakaret suçu meydana gelmez."