Ekonomi

Sözcü yazarı: AKP’ye kız, KKM’ye kızma

"Eğer Merkez Bankası’nın külfetini halkın sırtına yıktığı bir zarar varsa o da MB’nin esas görevi olan ‘fiyat istikrarını korumaya’ zerre kadar faydası olmayan genel merkezini Ankara’dan İstanbul’a taşımanın maliyetidir”

21 Nisan 2024 08:53

Sözcü yazarı Ege Cansen, Merkez Bankası’nın (MB) 2023 yıl sonu bilançosunda açıkladığı tarihi rekoru değerlendirdiği bugünkü yazısında “Zararın esas sebebi de KKM (Kur Korumalı Mevduat) deniyor. Ben de diyorum ki böyle bir zarar tahakkuk etmiş olamaz. Çünkü KKM’ler halen canlıdır. KKM sahipleri, hesap açılış tarihindeki dolara dönmek isterse, bunun TL karşılığını cari kurdan (bankaları vasıtasıyla) MB’ye ödemek zorundadır. Bu durumda MB tarafından bugüne dek ödenmiş ‘kur koruma farkları’ geri gelecektir. Yani 818 milyar TL zarar sıfırlanacaktır” diye yazdı.

Cansen, “Esasen ‘karşılıksız’ para basma yetkisi ile donatılmış merkez bankalarının ne kâr etme diye bir amacı, ne de ticari anlamda ‘kâr’ veya ‘zarar’ yaratma özelliği vardır. Eğer Merkez Bankası’nın külfetini halkın sırtına yıktığı bir zarar varsa o da MB’nin esas görevi olan ‘fiyat istikrarını korumaya’ zerre kadar faydası olmayan genel merkezini Ankara’dan İstanbul’a taşımanın maliyetidir” dedi.

Cansen, yazısını “AKP’ye kız, KKM’ye kızma” notuyla bitirdi.

Yazının tamamını okumak için tıklayın.