Gündem

Sözcü: Cinayetten aranan Hizbullah yöneticisini Ergenekon’a gizli tanık yapmışlar

01 Şubat 2023 14:24

Batman'da bir öğretmeni öldürdüğü gerekçesiyle hakkında arama kararı bulunan Hizbullah yöneticisi Abdulaziz Tunç’un Ergenekon davasında, "Ahmet" kod adıyla gizli tanık yapıldığı ortaya çıktı.

Sözcü’den Özgür Cebe’nin haberine göre, Hizbullahçıyı gizli tanık yaptıkları tarihte Tunç'un 2002'de Batman'da bir öğretmeni öldürmekten hakkında Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi'nce arama kararı olduğu belirlendi.

Ergenekon kumpas davasının görüldüğü başkanlığını Hasan Hüseyin Özese, üyeliğini ise firari Sedat Sami Haşıloğlu ile Hüsnü Çalmuk'un yaptığı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada sesi değiştirilerek dinlenen “Ahmet” kod adlı gizli tanık ifadesinde şunları söyledi:

"25 yıla yakın bir zaman Hizbullah içinde faaliyette bulundum. Ancak örgüt içinde yaşanan bazı yanlışlıklar ve yaşadığım bazı olayların ardından ayrıldım. Gaffar Okkan'ın şehit edildiği suikastın Hizbullah örgütü ve PKK tarafından yapılamayacağını düşünüyorum. Devletin içinde bazı güçlerin yardım etmesi gerekir.

Hizbullah örgütünü, devletin içindeki bir güç tarafından kurulup, yönlendirildiğini ve korunduğunu düşünüyorum. Örgüt, İran'la irtibatı bulunan kişiler konusunda hassasiyet gösteriyordu. Bu da bende başka bir yere verilmek üzere bilgi toplandığı izlenimi yaratıyordu.

1994-95 yıllarında Hizbullah içinden bazı arkadaşlarım kayboldu. Hiçbir zaman arkadaşlarımın örgüt tarafından kaçırılıp, sorgulandıktan sonra öldürüldüklerini düşünmüyorum. Bunları cemaatin içinde yer alan JİTEM’le bağlantısı olan kişilerin yaptığını düşünüyorum.

Öldürülen örgüt lideri Hüseyin Velioğlu, dünyanın en güvenli evinde dahi olsa kendisini rahat hissetmezdi. Konca Kuriş’in televizyonlara çıkıp, alimmiş gibi konuşması tepki çekiyordu. Hüseyin Velioğlu’nun ona diş gıcırdattığını biliyorum. Yanındakilere, ‘şu kadını bir an önce temizleyin” dediğini duydum.”

Tunç, Diyarbakır 3 No'lu DGM tarafından 22 Şubat 2001'de pişmanlık yasasından yararlandırıldı, hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verilip dosyası kapatıldı.

28 Mayıs 2001'de de can güvenliği nedeniyle Bakanlar Kurulu kararıyla tanık koruma kanunu kapsamında kimlik bilgileri değiştirilerek nüfus kaydı başka bir yere alındı. Bu tarihten sonra yakalanan bazı Hizbullahçıların duruşmalarında tanık olarak dinlenilmesi için Diyarbakır'daki mahkemelerin defalarca Emniyet Genel Müdürlüğü'ne yazdıkları yazılara olumsuz yanıt verildi ve kimlik bilgileri değiştirilen Tunç'un nerede olduğuna dair bilgi verilmedi.