Sağlık

Son yıllarda artışta; astım her yaşta görülebiliyor

"7 Mayıs Dünya Astım Günü" etkinliğinde konuşan uzmanlar, astım hakkındaki soruları yanıtladı.

11 Mayıs 2024 13:30

Astım dünyada yaklaşık 350 milyon kişinin hayatını etkiliyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de son yıllarda artış gösteren astım, birçok farklı faktör nedeniyle oluşum gösterebiliyor. “7 Mayıs Dünya Astım Günü” nedeniyle düzenlenen farkındalık etkinliği Bilkent Şehir Hastanesinde gerçekleştirildi. Bu sene düzenlenen etkinlik teması olarak "Astımda eğitim güç verir, bilgi anahtardır” seçildi.

En sık rastlanan kronik hastalık

Hastanenin Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Kliniği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emine Dibek Mısırlıoğlu konu ile alakalı açıklamalarda bulundu. Dünyadaki astım hasta sayısının yaklaşık 350 milyon kişi olduğu ve çocuklarda en sık rastlanan uzun süreli kronik hastalık olduğunu belirten Mısıroğlu, iç ve dış ortamlardaki kirleticilerin astımın gelişiminde yer alan önemli faktörler arasında bulunduğunu söyledi.

Sigaranın astımın oluşumunda tetikleyen etmenler arasında yer aldığını belirten Mısıroğlu, hastalığın çocuklarda görülme oranının yüzde 15 olduğunu kaydetti.

"Astım her yaşta görülebiliyor"

Astımın çocuklarda öksürük, nefes darlığı, hırıltı, ve göğüste sıkışma hissiyle kendisini belli ettiğini belirten Mısıroğlu, "Bunlar birtakım tetikleyicilerle de tetikleniyor. Astım her yaşta görülebiliyor ve çocukluk çağının en sık hastalığı. Öksürük özellikle gece tekrarlayıcı şekilde görülüyor. Enfeksiyonlar, özelikle viral enfeksiyonlar, çocuklarda astım ataklarını tetikliyor, alerjenler tetikliyor. Astımın görülme sıklığı, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de artmaktadır. Astımın görülmesinde ve ortaya çıkmasındaki faktörler, genetik hem de çevresel faktörlerdir. Genetik olarak anne ve babasında astım olan çocuklarda görülme sıklığı daha yüksektir." Ifadelerinde bulundu.

Sezaryen doğumlar ve bebeğin anne sütünü yetersiz alması veya alamaması nedeniyle astımın ortaya çıkabildiğini belirten Mısıroğlu, astım tedavisi boyunca tetikleyicilerden olabildikçe uzak durulması ve maruz kalınmaması gerektiğini vurguladı. İlaçların düzenli kullanılması, spor ve egzersiz yapılması, obeziteden uzak durulması gerektiğini vurguladı.

Hasta ve hekim uyumu önemli

Hasta ve hekim uyumluluğunun önemlerine dikkat çeken Yetişkin İmmünoloji ve Alerji Kliniği İdare Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Şadan Soyyiğit de önemli bir sağlık problemi olan astımın ataklar nedeniyle ölüme neden olabileceğini aktardı.

Uzun süreli takibin önemli olduğunu belirten Soyyiğit; hasta ve hekim uyumunun, hasta eğitimi, düzenli takip ve düzenli ilaç kullanımı anlamında önemli olduğunu belirtti.