Dünya

Somali'de bir haftada üç kadın öldürüldü, kadın cinayeti protestoları başladı

Polis, ikisi hamile olan kadınların ölümlerinde şüpheli olarak kocalarını sorguluyor

14 Şubat 2024 15:15

T24 Dış Haberler

Bir hafta içinde hepsinin kocaları tarafından öldürüldüğü iddia edilen üç kadının ölümü Somali'de öfkeye neden oldu ve ülkede kadın cinayeti oranlarına ilişkin günlerce süren protestolara yol açtı. 

Polis, şubat ayının ilk haftasında meydana gelen üç cinayetin şüphelilerinin, ölen kadınların kocaları olduğunu açıkladı. Kadınlardan ikisinin hamile olduğu öğrenildi. 

Lul Abdi Aziz Jazirain isimli kadının hastane yatağındaki fotoğraflarının yer aldığı pankartlar taşıyan protestocular gösteriler düzenledi. 28 yaşındaki genç kızın üzerine benzin dökülmüş ve ateşe verilmişti. Ciddi yanıklara maruz kalmış ve saldırıya uğradıktan sonra yedi gün boyunca acı içinde hayatta kalmıştı.

Kardeşi Amudi Abdi Aziz Jazira, komşularının "şiddetli bir tartışma" duyduktan sonra kilitli bir kapıyı kırarak ağır yanık içindeki kadına ulaştıklarını ve onu hastaneye götürdüklerini söyledi. 

28 yaşındaki Jazira'nın, ikinci kocasıyla çalıştığı havaalanında tanıştığında altı çocuklu dul bir kadın olduğu belirtildi. Kardeşi "Onların mutlu bir çift olduklarını sanıyordum" dedi.

Polis sözcüsü Sadiq Dudishe, şüphelinin 17 yıldır Somali'nin büyük bölümünü kontrol eden İslamcı grup El-Şebab ile hükümet arasında yoğun çatışmaların yaşandığı bir bölgeye gittiğini söyledi.

Dudishe, "Bu durum onu yakalamayı zorlaştırdı. Yoğun güvensizlik ortamı onu bulup tutuklamamızın zaman alacağı anlamına geliyordu" dedi. 

Güneydeki Qoryoley bölgesinde ise Saleban Haji Abdi isimli bir adam tutuklandı ve 22 yaşındaki Fus Mahfud Mohamed'i bıçaklayarak öldürmekle suçlanıyor. Abdi'nin 3 Şubat'ta dördüncü çocuğuna hamile olan yedi yıllık eşine saldırdığı iddia edildi. 

Mohamed'in babası Mahfud Mohamed Haji, çift arasındaki anlaşmazlıkların daha önce aileleri tarafından "xeer "olarak bilinen Somali örfi hukuku yoluyla çözüldüğünü söyledi.

Haji, "Geleneksel sistemimizi kullanarak sürekli arabuluculuk yaptım. Ancak tartışmalar durmadı ve sonunda kendimi onlardan uzaklaştırdım" dedi. Yolları tahrip eden son sel felaketi nedeniyle kızının cenazesine gidemediğini de ekledi. 

Polis, Mohamed'in cesedini parçalara ayıran katilin cinayet zamanını ve yerini titizlikle planladığını düşündüklerini söylerken, ölen üçüncü kadının ismi açıklanmadı.