Dünya

Soğuk lavlar, yanardağ yakınındaki köyleri süpürdü; çok sayıda ölü var

Soğuk lav çamurları, iki bölgeyi sular altında bıraktı ve çok sayıda kişinin ölümüne neden oldu. 100'den fazla ev, cami ve kamu tesisi zarar gördü

13 Mayıs 2024 08:45

T24 Dış Haberler

Endonezya'nın batısındaki Sumatra adasını vuran ani sel ve Marapi yanardağından akan soğuk lavlar nedeniyle en az 37 kişi hayatını kaybetti. 

Sumatra'da cumartesi günü saatler süren şiddetli yağmur, en aktif yanardağ olan Marapi Dağı'ndan aşağı kül ve kaya sellerini süpürdü.

Soğuk lav çamurları, iki bölgeyi sular altında bıraktı ve çok sayıda kişinin ölümüne neden oldu. 100'den fazla ev, cami ve kamu tesisi zarar gördü.

Yetkililer 18 kişinin kayıp olması nedeniyle ölü sayısının artabileceğini söylüyor.

Hayatta kalanlar, volkanik malzeme ve çakıl taşlarının karışımından oluşan ve yağmurla birlikte yanardağ yamaçlarından aşağı akan soğuk lavın evlerine doğru akmasıyla nasıl kaçtıklarını anlattı.

Agam bölgesinden 43 yaşındaki Rina Devina, AFP haber ajansına konuştu ve "Gök gürültüsünü ve kaynayan suya benzer bir ses duydum. Marapi Dağı'ndan düşen büyük kayaların sesiydi" dedi. 

Marapi Dağı çevresi son altı ay içerisinde benzer felaketlere sahne oldu. Geçen yıl 5 Aralık'ta yanardağ patladığında 23 yürüyüşçü hayatını kaybetmiş, bu yılın Şubat ayında ise Tanah Datar'da meydana gelen sel felaketi onlarca eve zarar vermişti. Geçen ay, günlerce süren patlamalar gökyüzüne 2 kilometre yüksekliğe kadar devasa kül bulutları fırlattı. Bölgedeki uçuşlar aksadı, yollar kapandı ve 11 binden fazla kişiye bölgeyi tahliye etmeleri söylendi.