Dünya

Slovakya Başbakanı Robert Fico'yu vuran saldırgan yakalandı; Fico'nun hayati tehlikesi bulunuyor

15 Mayıs 2024 22:07

Slovakya Başbakanı Robert Fico'nun, Handlova kasabasındaki Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında düzenlenen silahlı saldırıda yaralandığı, saldırganın yakalandığı bildirildi. Ekim ayında dördüncü kez başbakanlık koltuğuna oturan 59 yaşındaki Fico'nun hayati tehlikesinin bulunduğu açıklandı.

Slovakya Haber Ajansının (TARS) haberinde, Trencin bölgesinde yer alan Handlova'daki Kültür Evi'nde düzenlenen Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrasında, binaya silahla ateş açıldığı belirtildi.

Haberde, silahlı saldırıda, Slovakya'da 3 dönem başbakanlık koltuğuna oturan Fico'nun yaralandığı ve yakındaki bir hastaneye sevk edildiği kaydedildi.

Başbakan'ın sosyal medya hesabı Facebook'tan yapılan açıklamada ise suikast girişiminde bulunulan Fico'nun vücuduna çok sayıda merminin isabet ettiği belirtildi.

Açıklamada, hayati tehlikesi bulunan Başbakan'ın, saldırıya uğradığı Handlova'dan başkent Bratislava'ya yaklaşık 215 kilometre uzaklıktaki Banska Bystrica eyaletine helikopterle aktarıldığı bildirildi.

Öte yandan, emniyet güçlerinin silahlı saldırganı yakaladığı bildirildi.

Slovakya basını saldırgana ilişkin detayları paylaştı

Slovak basını, Başbakan Fico'ya suikast girişiminde bulunan kişinin, 71 yaşındaki sol görüşlü Juraj C. olduğu iddiasında bulundu.

Amatör yazar olan şahsın ülkenin batısında yer alan Levice kentinde yaşadığı ifade edildi. Saldırganın sol görüşlü kişilerin bir araya geldiği DUHA Edebiyat Kulübüne sıklıkla gittiği belirtildi.

Bu arada Fico'nun son durumuna ilişkin de detay paylaşan ülke basını, saldırıda yaralanan Başbakan'ın ameliyatının sürdüğünü aktardı. Saldırganın başbakanın birçok organına zarar vermesi nedeniyle ameliyatın daha uzun süreceği bilgisine de yer verildi.

Yerel basının haberlerine göre Fico, bir hükümet toplantısının yapıldığı Handlova kasabasındaki bir kültürel toplum merkezinin önünde kalabalığı selamlarken vuruldu.

Slovakya'nın görevden ayrılan Cumhurbaşkanı Zuzana Caputova, silahlı saldırıya verdiği ilk tepkide, başbakana yönelik "acımasız ve zalimce" saldırı karşısında şoke olduğunu söyledi ve iyileşmesi için güç diledi.

Fico, geçtiğimiz Eylül ayında yapılan seçimlerin ardından popülist-milliyetçi bir koalisyonun başında Slovakya'da iktidara geldi.

Başbakan olarak geçirdiği ilk birkaç ay siyasi açıdan oldukça çekişmeli geçti. Ocak ayında Ukrayna'ya askeri yardımı durdurdu ve geçen ay kamu yayıncısı RTVS'yi lağvetme planlarını hayata geçirdi.