Seçim 2024

Siverek’te 64 oy farka YRP’den itiraz

01 Nisan 2024 16:57

Aşiretler arası gövde gösterisine sahne olan Şanlıurfa Siverek’te resmi olmayan sonuçlara göre, AKP adayı Ali Murat Bucak’ın 64 oy farkla belediye başkanlığını kazanması sonrası seçimi ikinci sırada tamamlayan Yeniden Refah Partisi’nin adayı Hasan İzol taraftarları adliye önünde toplandı. YRP Genel Merkezi’nden toplu ve usulsüz oy kullanıldığına dair görüntülerin ellerinde olduğu açıklaması geldi.

 AKP, Siverek’te Murat Bucak’ı belediye başkanı adayı olarak ilan etti. Bunun üzerine YRP, Bucak’ın karşısına bölgenin güçlü aşiret liderlerinden Hasan İzol’u aday çıkarttı. İki güçlü adayın karşı karşıya gelmesi sonrası Siverek’te propaganda süreci hareketli geçti.

 31 Mart yerel seçimlerinde toplam 156 bin 463 seçmenin bulunduğu ilçede 115 bin 880 oy kullanıldı ve bu oyların 112 bin 770’i geçerli sayıldı. Resmi olmayan sonuçlara göre AKP’nin adayı Ali Murat Bucak yüzde 40,23, Yeniden Refah Partisi’nin adayı Hasan İzol ise yüzde 40,17 oy aldı. İlçede DEM Parti’nin adayı Ali Dusak yüzde 16,19’da kaldı. Bu sonuçlarla birlikte Ali Murat Bucak ile Hasan İzol arasında oy farkı 64 olarak saptandı.

 Adliye önünde protesto

 İlçede toplu oy kullanıldığı iddiasına yönelik görüntülerin sosyal medyada paylaşılması sonrası Yeniden Refah Partisi, seçim sonuçlarına itiraz etti. İlçe seçim kurulunun çalıştığı adliye önünde toplanan İzol taraftarları sonucu protesto etti.

 “Somut kanıt ortadadır”

 İlçede gerginlik sürerken Yeniden Refah Partisi Genel Merkezi tarafından yapılan açıklamada, iddialara ilişkin şu ifadelere yer verildi:

 “Şanlıurfa-Siverek’te  usulsüz oy kullanımı iddialarına dair somut kayıtlar elimize ulaşmıştır. Hukuk ekibimiz, konuyu yakından takip etmektedir. Türkiye hukuk devletidir. Hukuku çiğneyerek, millet iradesini yok sayarak asla netice alınamaz.  Somlut kanıtlar ortadadır, Yüksek Seçim Kurulu’nu ve Cumhuriyet Savcılarımızı göreve davet ediyoruz. Her bir oyumuzun sonuna kadar takipçisiyiz.”