Medya

Sınır Tanımayan Gazeteciler: Türkiye'de seçimi kazananlar, sürgündeki gazetecilere uygulanan baskıya son vermeli

06 Mayıs 2023 15:38

Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın iktidarında "sürgündeki gazetecilerin birçok baskıyla karşılaştığını" ifade etti ve 14 Mayıs seçimlerini kazanacak adayın kim olursa olsun bu uygulamaya son vermesi için çağrıda bulundu. 

RSF, Erdoğan iktidarında hem Türkiye'de hem de yurtdışında yaşayan gazetecilere birçok yöntemle baskı uygulandığını belirtti.

RSF Türkçe de açıklamayı paylaşırken, "Sürgündeki gazeteciyi susturmak için her yol mübah: Yargılama, sürgünde bıçaklı saldırı, Interpol kırmızı bültenli arama veya tutuklama, konsolosluk hizmetini sonlandırma vs." ifadelerini kullandı.

RSF'den yapılan açıklamada Erdoğan'ı eleştiren yurtdışındaki gazetecilerin "yıllardır güvenliğinden endişe duyarak" yaşadığı belirtildi. 

RSF'nin Türkiye temsilcisi Erol Önderoğlu, "Türkiye'nin hem yurt içinde hem yurt dışında gazeteci haklarına ve basın özgürlüğüne saygı duyan bir siyasi iklime ihtiyacı var" dedi.

Önderoğlu, "Türkiye'nin gelecekteki liderlerine sürgünde yaşayan gazetecilerin güvenliğini tehdit eden bu katlanılamaz tacizlere son vermeleri çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

RSF açıklamasında "tacize uğrayan sürgündeki gazetecilere" örnek olarak Can Dündar, Fehim Taştekin, Erk Acarer, Akın Olgun, Ertuğrul Mavioğlu, Ragıp Zarakolu, Kutlu Esendemir, Keneş gibi örnekleri de verdi.