Kültür-Sanat

Sina Koloğlu'ndan ilk solo albüm: Geceden Sabaha

Gazeteci ve Bulutsuzluk Özlemi grubunun klavyecisi Sina Koloğlu, birikimini bir albümde topladı

11 Mart 2019 15:52

Gazeteci ve Bulutsuzluk Özlemi'nin klavyecisi Sina Koloğlu ilk solo albümünü yayınlandı; 'Geceden Sabaha'. Koloğlu’nun albümü 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde dinleyiciyle buluştu. Daha önce farklı televizyona belgesel müzikleri yapan Koloğlu, yılların birikim olan şarkılarını bir albümde topladı.

Koloğlu'nun albümünde sırası ile 'Kar Çiçeği, 'Bozkırın Atları', 'Palmira', 'Geceden Sabaha', 'Romantik', 'Öksüz', 'Kına', 'Rüyadan Uyanış', 'YNSN', 'Distopya' adlı 10 şarkı yer alıyor. Rock tınıları ile yerel enstrümanların (kemençe, ney, tabla, saz ,cura) iç içe geçtiği şarkıların arasında, klasik müzik düzenlemeleri olan eserler de yer alıyor. 

Bulutsuzluk Özlemi' nin gitarcısı Akın Eldes iki şarkıda ('Kar Çiçeği ve 'YNSN') Koloğlu'na eşlik ediyor. Yine aynı grubun bas gitarcılarından Demirhan Baylan da şarkıların alt yapılarında yerini alıyor. 'Geceden Sabaha' nın enstrümanlarında Sina Koloğlu (Piyano Hammond), Durul Varol (Synthesizer,piyano elektro gitar, bas gitar), Demirhan Baylan (Bas Gitar), Akın Eldes (Elektrik Gitar), Gökhan Özden (Elektrik Gitar, Klasik Gitar) Orçun Aktaşlı(Davul), Gürhan Yüksel (Bağlama, Cura),Gülten Yeğin (Klasik Kemençe), Yavuz Akalın (Ney), Gürkan Özkan (Tabla), Fatih Kaya (Trompet), Dorukhan Yaldız (Chapman Strick), Yaylılar (Çağdaş Yaylılar), Gökçen Güngördü (Keman) yer alıyorlar. Kayıtlar İzmir 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi kayıt stüdyosunda gerçekleşti. Kayıtlar ve mastering Alp Varol tarafından yapıldı.  

Palmira'ya gönderme

Albümde, Pink Floyd esintileri, Stravinsky'nin melodileri ve Adnan Saygun rüzgarları var. Şarkılardan,  'Palmira'nın anlamı dikkati çekiyor. Palmira şarkısı, IŞİD tarafından yıkılan Suriye' deki antik kent için yazıldı.  'Kar Çiçeği' ise Yeşilçam filmi havası hissettiriyor. 'Distopya'  Koloğlu'nun yeni dönemde İzmir'e yerleştikten sonra yaptığı şarkılardan biri. Sina Koloğlu Geceden Sabaha albümünde ilk parçayı yaptığında Phil Collins' ten etkilendiğini söylüyor. 

Şarkıların ortak özelliği

Koloğlu'na göre, albümde şarkılara genelde hüzün, yalnızlık, karanlık egemen. Kendi içinde farklı müziklere giden 'Kına' şarkısı ise albümün ilginç çalışmalarıdan biri. 'Romantik' tam da şömine önünde ya da güneşin batışında sevgililerin sarıldıkları anın gitar melodileri.