Sağlık

Sıcak basmaları menopoz işareti olabilir

Menopozun en önemli semptomlarından birisinin depresyon ve sıcak basma hali olduğu belirtildi

27 Ağustos 2022 10:58

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özge Şehirli Kıncı, menopoz döneminin ortalama yaşının 45-55 yaş arasında olmasının beklendiğini vurgulayarak, depresyon, üzüntü hali, uykuya dalmada sorun ve sıcak basmalarının menopoz döneminin göstergesi olabileceğini kaydetti.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Özge Şehirli Kıncı, yumurtlamanın bittiği ve yumurtalıklardan östrojen ve progesteron hormonlarının üretiminin durduğu menopoz döneminin ortalama yaşının 45-55 yaş arasında olmasının beklendiğini söyledi.

1 yıl adet görülmeyen dönemden itibaren menopozun başlamış kabul edildiğini belirten Op. Dr. Özge Şehirli Kıncı, ileri yaşlardaki kadınların adet dönemlerinin eskisinden daha uzun aralıklarla olduğu zaman menopoza geçiş aşamasında olabileceklerini vurgulayarak, "Âdet kanamalarınız eskisinden daha kısa sürmeye başlamış ve miktarı azalmışsa, birkaç ay adet rötarınız oluyorsa, ateş basması veya depresyon gibi belirtiler başladıysa menopoz dönemine geçiş aşamasında olduğunuzu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Depresyon ve sıcak basma hali en önemli semptom

Menopozun en önemli semptomlarından birisinin depresyon ve sıcak basma hali olduğunu dile getiren Op. Dr. Kıncı, bu süreçte gözlemlenen diğer belirtiler ile ilgili, "Yüzünüzden ve göğsünüzden başlayıp vücuda doğru ilerleyen ateş basmaları, gece terlemeleri, uykuya dalmada veya sürdürmede bozukluklar (ateş basmasına bağlı ya da hiçbir bulgu olmadan), vajinal kuruluk (genellikle menopozdan birkaç sene sonra başlar), cinsel ilişkinin ağrılı olmasına ve dolayısıyla cinsel isteksizliğe sebep olabilir. Depresyon (üzüntü hali, hiçbir şey yapmak istememe, çok uyuma veya uyuyamama) durumu olabilir" dedi.

Op. Dr. Kıncı, menopoz sürecinde uygulanabilecek tedaviler ile ilgili, kişiye özel hormonal tedaviler, antidepresanlar, vajinal östrojen tedavileri ve gıda takviyeleri uyguladıklarını söyledi. Kıncı, "Unutmayın ki, hastalık yoktur, hasta vardır. Hiçbir tedavi standart reçetelerle oluşturulmaz, her kadına bireysel olarak sıfırdan değerlendirme yapılır. O yüzden lütfen hekiminize danışmayı ve kontrollerinizi olmayı ihtimal etmeyin" dedi.