Gündem

Sera Kadıgil: İddialı olduğumuz il sayısı altı ya da yedi; TİP HDP’nin güçlü olduğu illerde pusulada olmayacak, YSP'ye destek verecek

“41 il sayısı için girmek zorunda olduğumuz illeri HDP’nin sandalye sayısını etkilemeyecek biçimde seçiyoruz”

08 Nisan 2023 11:57

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, TİP'in bazı illerde Emek ve Özgürlük İttifakı’ndan ayrı liste ile seçime girme kararıyla ilgili, "HDP’nin zaten çok güçlü olduğu, Cumhur ittifakı ile kıran kırana mücadele ettiği iller yani Güneydoğu ve Doğu Anadolu illeri. Biz buralarda ayrı listeyle, kendi adayımızla seçime girmeyeceğiz. Yani TİP pusulada olmayacak. Bu illerde zaten tek liste gidecek, olan tüm gücümüzle Yeşiller Sol Parti’ye destek vereceğiz" dedi.  Kadıgil, “TİP’in ya da herhangi bir partinin sadece bir ilde bile olsa kendi ismiyle pusulada yer alabilmesi, seçime katılabilmesi için yasaya göre en az 41 ilde seçime girmesi gerekiyor. Yani en az 41 ilde kendi ismimizle pusulada olacağız. Ama şimdilik iddialı olduğumuz il sayısı altı ya da yedi. 41 il sayısı için girmek zorunda olduğumuz illeri HDP’nin sandalye sayısını etkilemeyecek biçimde seçiyoruz” diye konuştu.

Halk TV yazarları arasına katılan gazeteci Şirin Payzın, sitedeki ilk röportajını Kadıgil ile gerçekleştirdi. Kadıgil, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bileşeni olan TİP'in bazı illerde neden ayrı liste ile seçime gireceklerini şöyle açıkladı:

“TİP, pusulada olmayacak, Yeşiller Sol Parti’ye destek verecek”

“HDP’nin zaten çok güçlü olduğu, Cumhur ittifakı ile kıran kırana mücadele ettiği iller yani Güneydoğu ve Doğu Anadolu illeri. Biz buralarda ayrı listeyle, kendi adayımızla seçime girmeyeceğiz. Yani TİP pusulada olmayacak. Bu illerde zaten tek liste gidecek, olan tüm gücümüzle Yeşiller Sol Parti’ye destek vereceğiz. Bu illerde TİP olarak seçime girme talebimiz yok ve hiçbir zaman olmadı. Yani HDP’nin daha önceki seçimlerde birinci çıktığı illerde zaten tek liste Yeşil Sol Parti girecek. Ayrıca birinci olmadığı ama güçlü olduğu, milletvekili almaya çok yakın olduğu illerde , ayrıca bir milletvekilini az farkla kaçırdığı batıdaki bazı iller de mesela Aydın mesela Manisa. Bu illerde Yeşil Sol Parti’nin ciddi bir potansiyeli var. Biz buralarda da girmiyoruz. Bu gibi illerde de TİP pusulada olmayacak, Yeşiller Sol Parti tek liste olarak seçime gidecek, biz de koşulsuz destekleyeceğiz.

“HDP’nin beş sandalyesinden biri TİP’e geçsin değil amacımız, buna ek TİP olarak bir milletvekili çıkarabiliriz”

Bizim açımızdan oy potansiyelimiz olan büyükşehirler var. Gördüğümüz potansiyel de şudur. Somut örnek vererek anlatmak istiyorum. HDP’nin İstanbul 3. Bölge'de beş milletvekili var. Biz bunun altı hatta yedi olmasını umut ediyoruz bu seçimde. Ama biz TİP olarak da, HDP’nin mevcut potansiyelinden alarak değil, kendi potansiyelimizle ayrıca  bir milletvekili daha kazanabileceğimizi görüyoruz bu bölgede. Yani HDP’nin beş sandalyesinden biri TİP’e geçsin değil amacımız, olamaz. O sandalyeleri HDP zaten kazanıyor, buna ek olarak biz de TİP olarak bir milletvekili çıkartalım. Çünkü TİP’in de geçtiğimiz 5 senede oluşan bir oyu, potansiyeli var. Bunu görüyoruz, hissediyoruz, araştırmalar da bunu gösteriyor. Biz bu vesileyle ittifakımıza bir vekil fazladan katmak istiyoruz. Derdimiz bu.

“İstanbul’un tamamında milletvekili çıkarabileceğimiz görüyoruz”

İstanbul’un tamamında milletvekili çıkarabileceğimiz görüyoruz. İstanbul’un üç seçim bölgesinde gireceğiz. Ayrıca Ankara ve İzmir’in bazı bölgelerinde girip, HDP’nin sandalye sayısını etkileyebileceğimiz bölgelerinde ise girmeyeceğiz. Bazı büyük şehirlerde HDP’nin oyuna zarar vermeden ittifaka bir sandalye daha kazandırıyoruz. Hatta belki iki. Ama bu şehirlerin sayısı zaten beşi altıyı geçmiyor.”

“41 ilde kendi ismimizle pusulada olacağız ama şimdilik iddialı olduğumuz il sayısı altı ya da yedi

Kadıgil, “TİP’in ya da herhangi bir partinin sadece bir ilde bile olsa kendi ismiyle pusulada yer alabilmesi, seçime katılabilmesi için yasaya göre en az 41 ilde seçime girmesi gerekiyor. Yani en az 41 ilde kendi ismimizle pusulada olacağız. Ama şimdilik iddialı olduğumuz il sayısı altı ya da yedi  dedi. Kadıgil, şöyle devam etti:

“41 il sayısı için girmek zorunda olduğumuz illeri HDP’nin sandalye sayısını etkilemeyecek biçimde seçiyoruz”

“Ayrıca 41 ili tamamlamak için girmek zorunda olduğumuz diğer illeri ise şöyle belirledik. Bir önceki seçim sonuçlarına göre ne HDP milletvekili çıkarmış ne de bu seçimde TİP’in milletvekili çıkarma ihtimali var. Dolayısıyla bu illeri de ittifakımızla değerlendirip HDP’nin sandalye sayısını etkilemeyecek biçimde seçiyoruz. Ayrıca CHP’nin kıl payı farkla vekil çıkardığı bazı illerde de muhalefetten sandalye kaybına yol açmamak adına yine seçime girmeyeceğiz.

Mesela Bayburt. Mesela Gümüşhane. Mesela Aksaray. Biz buralarda 41 ilde olma zorunluluğu olduğu için pusulada yer alacağız. HDP’nin de çok oyu ya da sandalyesi yok bu illerde, dolayısıyla HDP’ye herhangi bir zarar vermiyoruz. Benzer şekilde CHP’ye de. Bir de farklı tabanlardan beslenme imkanı olan ve HDP’nin vekili olmayan iller var. Edirne, Kırklareli gibi. Buralarda da ittifakımıza bizim vesilemizle de fazladan oy taşıyabiliriz diye düşünüyoruz.

“’HDP’nin bir sandalyesine bir şey olur mu’ endişesinden Kocaeli’nden çekiliyoruz”

Ama mesela başka bir il Kocaeli. İşçi şehri. Görece güçlü olduğumuz bir il. HDP‘nin geçen seçimde çıkardığı bir milletvekili var. Biz seçime girersek HDP’nin (Yeşil Sol Parti) o bir sandalyesine bir şey olur mu endişemiz vardı. O yüzden Kocaeli’nden çekiliyoruz. Orada mütevazı da olsa bir karşılığımız var ama seçime girmiyoruz. Ne olur ne olmaz, ittifakımızın sandalye sayısına zarar vermeyelim diyoruz.

Küçük kentleri de metropolleri de böyle detaylı çalıştık. İzmir’in bir bölgesinde ittifakımıza zarar gelmesin diye girmeyeceğiz mesela. Ama Muğla’da iyi bir örgütümüz ve adayımız var mesela, orada seçime gireceğiz ve umarım kendisini meclise göndereceğiz.”

“Biz öyle illerde olacağız ki seçmen TİP’e oy verse de zaten HDP’ye zararı olmayacak”

Kadıgil, Payzın’ın, “Peki ama beş-altı ilde kendi adayınızı çıkartmak için kanunen mecburen pusulada 41 ilde isminiz (TİP) pusulada yer alacak .Geçen seçimde diyelim ki bir ilde HDP aday çıkaramamış ama belki bu seçimde de iddialı değil ama yine de şansını deniyor. Ama 41 il mecburiyeti nedeniyle sizin de isminiz var yanında . Seçmenin kafası karışmayacak mı?” sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Seçmenin bunu gözetmesine gerek yok. Biz öyle illerde olacağız ki seçmen TİP’e oy verse de zaten HDP’ye zararı olmayacak. Hem HDP hem de TİP’in olduğu pusulalar HDP’ye oy kaybettirmeyeceğimizi bilakis ittifakımıza fazladan güç taşıyacağımızı hesapladığımız iller. Buradaki asli tartışma büyük şehirler. Büyük şehirlerdeki adaylarımız için de hep birlikte bölge bölge çalıştık.”

TİP’in hedefi ne?

Kadıgil, hedeflerini de şöyle açıkladı:

“Hedef yeni kurulacak mecliste Emek ve Özgürlük İttifakının mümkün olan en güçlü biçimde temsil edilmesi. Bunun için de asli umudumuz, muradımız, amacımız AKP ve MHP’den sandalye almaktır. Bunun için özel uğraşacağımız yerler olacak. İşçi kentlerinde özellikle. Belki birkaç ilde CHP’ye sandalye kaybettiririz ama bu kimse için kayıp olmaz. Çünkü bunları AKP’ye kaptırmış olmayacağız, biz kazanmış olacağız.”