Gündem

Selçuk Kozağaçlı'ya "senaryo" davasında beraat

Başka bir dosyada yaklaşık altı yıldır tutuklu olan Avukat Selçuk Kozağaçlı, “Mahalle” filminin senaryosunu yazdığı iddiasıyla “örgüt propagandası” suçlamasından yargılandığı davada, delil yetersizliğinden beraat etti

26 Eylül 2023 16:02

T24 Haber Merkezi

Çağdaş Hukukçular Derneği'nin (ÇHD) tutuklu Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı'ya, yurtdışında gösterime giren "Mahalle" isimli filmin senaryo ekibinde yer aldığı için "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla açılan davada karar çıktı. Mahkeme, delil yetersizliğinden Kozağaçlı'nın beraatine karar verdi.

2017'den beri tutuklu olan Kozağaçlı'ya, Serdar Orçin, Selma Altın ve Defne Halman gibi ünlü oyuncuların da kadrosunda olduğu, kentsel dönüşümü konu edinen ve bir kısmı animasyonla tamamlanan “Mahalle” filminin senaryosunu yazdığı iddiasıyla “örgüt propagandası” suçlamasından dava açılmıştı.

Belgesel yönetmeni Sibel Tekin’in de iddianamesini hazırlayan savcı, Türkiye’de yayınlanmayan, ancak filme ait olduğu iddia edilen 114 dakikalık ham görüntülerin nasıl elde edildiğini belirtmeden Kozağaçlı’nın cezalandırılmasını istemişti.

Ankara 29. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın üçüncü duruşması bugün görüldü. Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan savcı, suçun işlendiğine dair yeterli delil bulunmadığını belirterek, beraat kararı verilmesini talep etti.

Kozağaçlı: Görüntülerin kimin tarafından elde edilip konulduğu belirsiz

Tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevi'nden SEGBİS aracılığıyla duruşmaya bağlanan Kozağaçlı, savunmasında, ceza yargılaması yürütmek için dosyada yeterli delil bulunmadığını, bu yönden savcının görüşüne katıldığını söyledi.

Davaya konu olan filmin gösterilemediği için ispatlanamadığını ve kendisinin senaryosunu yazdığına dair de bir kanıt olmadığını söyleyen Kozağaçlı, aksi durumda dahi dava açılmaması gerektiğini belirtti. Kozağaçlı, şunları söyledi:

“Uyuşturucu sorunu, kentsel dönüşüm Yeşilçam’dan bu yana 50 yıldır gündemde, bunlar yokmuş gibi davranamayız. Dosyadaki fiziki delili Emniyet Genel Müdürlüğü dahi üstlenemiyor. Görüntünün kimin tarafından elde edilerek dosyaya konduğu belirsiz, emniyet ‘Biz bilmiyoruz 'diyor. Savcılık, bu görüntünün nereden bulunarak dosyaya eklendiğini açıklamalıydı.”

Kendisinin yazdığı iddia edilen senaryonun da dosyaya bir türlü eklenmediğini söyleyen Kozağaçlı, beraatini talep etti. Savunma avukatları da savcının görüşüne katılarak, beraat talep etti.

Mahkeme, “Mahalle” filminin senaryosunu yazdığı iddiasıyla yargılanan Kozağaçlı’nın delil yetersizliğinden beraatine karar verdi. Kozağaçlı, yargılandığı ana davada tutuklu olduğu için cezaevinde kalmaya devam edecek.

Ne olmuştu? | Savcı da emniyet de görüntülerin nasıl ele geçirildiğini söylemedi

Kozağaçlı hakkındaki davanın soruşturmasının, film hakkında yapılan bir ihbar üzerine başlatıldığı iddia edildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 17 Aralık 2022'de hazırladığı iddianamede, afişinde "Bir Grup Yorum Projesi" olarak duyurulan filmin senaristinin Kozağaçlı olduğu, çekimlerine 2018'de İstanbul’da başlandığı, 16 Mayıs 2022'de Fransa’da gala yapıldığı, belirtildi.

Filmin Türkiye’de yayınlanmadığını söyleyen savcı, buna rağmen 114. dakikaya kadar görüntü çözümüne yer verdi. Filme ait olduğu iddia edilen 1 saat 58 dakika 57 saniyelik görüntülerin incelendiğini belirten savcı, söz konusu görüntülerin ne şekilde ele geçirildiğinden ise bahsetmedi.

Söz konusu görüntülerin nasıl ele geçirildiğine dair bilgi vermeyen savcı, YouTube’da yayınlanan 2 dakikalık fragmanı da izlediğini söyleyerek, "kentsel dönüşüm kampanyası ile DHKP-C’nin görüş ve ideolojisinin filme yansıtılmaya çalışıldığını" iddia etti.

TEM'den de nasıl ele geçirildiğine cevap yok

Ankara 29. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, Ankara Terörle Mücadele (TEM) Daire Başkanlığı tarafından 22 Mart 2023'te mahkemeye gönderilen "gizli" yazıda, görüntülerin ne şekilde elde edildiğiyle ilgili bir bilgiye yer verilmedi.

İkinci duruşmada duruşmaya bağlanan Kozağaçlı, davayı açmaya yetecek hukuka uygun bir delil bulunmadığını söyleyerek, "Mahkemenize sunulan bu yasadışı delilin nasıl elde edildiğine dair bir el koyma tutanağı olmaksızın beni nasıl yargılayabilirsiniz? Yarın bu davayı olduğu gibi anlatan bir film yazsak, yine aynı suçlamayla dava açarsınız. Yasa dışı elde edilen ve açıklanmayan bir delille yargılandığım bu dosya, derhal beraat kararı verilmesi gereken bir dosyadır" dedi.

Mahalle filmi

Melek Tanker, İzzet Başlak, Serdar Orçin, Selma Altın, Gizem Soysaldı, Nejmi Aykar, Miray Akay ve Defne Halman rol aldığı Mahalle filminin tanımıtımı şu şekilde:

"Bir yanı İstanbul Boğazı'na diğer yanı ise gökdelenlerin ışıltısına bakan, çiçekler ve ağaçlıklar içindeki bir gecekondu mahallesi, dev inşaat şirketlerinin tehdidiyle karşı karşıyadır. Paha biçilmez değeri olan mahallede yaşayan gençler, tehlikelere karşı mücadele etmek için mahalleliyi harekete geçirmeye çalışır. Bu kaos ortamında Rüstem ile Aslı, hayatlarının en özel gününe hazırlanmaktadır. Bu süreçte olup bitenler Aslı ve Rüstem'in düşündüklerinden farklı olur."