Gündem

Sedat Ergin: Türkiye-ABD arasındaki YPG çekişmesinde tehlikeli eşik

06 Ekim 2023 12:17

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın üçüncü ülkelere yaptığı ''Suriye ve Irak'taki PKK-YPG tesislerinden uzak durma'' çağrısının Washington'ın YPG'ye verdiği destek nedeniyle Türkiye ile ABD'nin yaşadığı çekişmede tehlikeli bir eşiğe gelindiğini gösterdiğini ifade etti.

Bugünkü yazısında Ergin,  Türkiye'nin daha önce de bu ülkelerdeki PKK varlıklarına operasyon yaptığını, ama ilk kez “Orada kalırsanız, düzenleyeceğimiz harekatlarda siz de hedef haline geleceksiniz. Sorumluluk bizden gitti” mesajını verdiğini ifade etti.

Ergin'in yazısının ilgili bölümü şöyle:

''Dışişleri Bakanı Hakan Fidan önceki gün “Irak ve Suriye’de PKK-YPG’ye ait bütün altyapı, üstyapı tesisleri, enerji tesislerinin bundan sonra Türkiye’nin topyekün meşru hedefi olduğunu” açıkladı. Hemen ardından, “Üçüncü tarafların PKK-YPG’li tesislerden ve şahıslardan uzak durmasını tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Fidan’ın mesajındaki adresin ABD olduğu konusunda hiçbir tereddüt yok.

PKK’nın geçen pazar günü Ankara’da TBMM’nin hemen karşısında bulunan İçişleri Bakanlığı’nı hedef alan terör saldırısını gerçekleştiren iki teröristin Suriye’den geldiğinin anlaşılmasından sonra Fidan’ın duyurduğu bu uyarı, önemli bir “ilk”e işaret ediyor.

Türkiye, geçmişte PKK-YPG’nin bu iki ülkedeki varlıklarını her zaman hedef almıştı. Bu kez karşımıza çıkan farklardan biri, bu kez üçüncü şahıslara/ülkelere “Orada kalırsanız, düzenleyeceğimiz harekatlarda siz de hedef haline geleceksiniz. Sorumluluk bizden gitti” mesajının verilmesidir.

ABD’nin, PKK’nın Suriye’deki uzantısı YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri, yani SDG’ye verdiği destek nedeniyle, Türkiye ile ABD yönetimi arasında son sekiz-dokuz yıldır şiddetli bir anlaşmazlık yaşanıyor. Fidan’ın verdiği mesajla, ABD ile bu nedenle yaşanan çekişmede tehlikeli bir eşiğe gelindiğini söylemeye gerek yoktur.

***

Üstelik Ankara bu uyarıyı yaparken, sosyal medyada Türkiye’ye ait bir insansız hava aracının Fırat’ın doğusunda uluslararası koalisyon tarafından düşürüldüğü yolunda haberlerin yayılması sahayı daha da kritik bir hale sokmuştur.

Bu haberler doğruysa, Türkiye’nin İHA’sının bir hava savunma sistemi mi yoksa bir savaş uçağı tarafından mı düşürüldüğü hususunda açıklık yoktur. Tetiği çeken tarafın bir ABD uçağı çıkması durumu daha da sıkıntılı bir hale getirebilir. Her halükarda bu haberlerde konu edilen İHA hadisesinin ne olduğu sorusuna açıklık kazandırılması gerekiyor. (Dün akşam saatlerinde ABD Savunma Bakanlığı, Türkiye’nin İHA’sının ABD savaş uçağı tarafından düşürüldüğünü” açıklamıştır.)

Bilinen, Suriye’nin Fırat’ın doğusunda kalan hava sahasının kontrolünün, DEAŞ’la mücadele ettiği gerekçesiyle 2014 yılından bu yana doğrudan ABD tarafından yapılmakta olduğudur.

Gelgelelim Türkiye’nin İHA’larla bu hava sahasında PKK/YPG/SDG hedeflerine dönük gerçekleştirdiği muhtelif nokta atışı operasyonlar, SDG’yi himaye ettiği halde ABD’nin ciddi bir engellemesi ile karşılaşmamaktaydı genellikle.

Sonuçta, neresinden bakılırsa bakılsın, Türkiye ile ABD arasında gerilimin bir kez daha tırmanmakta olduğunu gözlüyoruz.''