Gündem

Kemal Derviş, dostlarını arayıp "üç ay ömrünün kaldığını, en büyük arzusunun seçim sonuçlarını görmek olduğunu" söylemiş

13 Mayıs 2023 07:58

Hürriyet yazarı Sedat Ergin, eski bakan Kemal Derviş'in vefatından üç hafta kadar önce, Türkiye’deki bakanlığı döneminde danışmanlığını yapan, öncesinde de Washington’da Dünya Bankası’nda yanında çalışmış olan Oya Ünlü Kızıl’ı arayarak öleceğini haber vermiş ve kendisiyle vedalaştığını yazdı. Derviş ölmeden önce son arzusunun Türkiye’deki seçimi görmek olduğunu söylemiş.

Ergin yazısında Oya Ünlü Kızıl, dün kendisiyle sohbetinde yaptığı konuşmayı şöyle aktardı:

“Bu kadar sevdiğiniz bir dostunuzdan bir veda telefonu aldığınız zaman telefonda bir şok etkisi altında oluyorsunuz. Zaten konuşmanın çoğunda o konuştu. 10-15 dakika kadar süren bir görüşmeydi. Ben fazla bir şey söyleyemedim. Ne kadar güzel anılarımız olduğunu, birbirimizin hayatındaki önemini konuştuk. Washington yıllarımızdan birkaç anı konuştuk. Yavaş bir şekilde ve sözcükleri çok seçerek konuştu. Hayatımın en zor ve en duygu dolu konuşması oldu. Sakin bir şekilde doktorların hastalığına bir çare bulamadıklarını ve iki üç ay ömrünün kaldığını söylediklerini belirtti. ‘Hayat böyle’ dedi. Bu arada son arzusunun Türkiye’deki seçimi görmek olduğunu da söyledi. Aklı fikri her zaman Türkiye’de ve Türkiye’nin meselelerindeydi. Kendi ölümünü bildirirken ben üzülmeyeyim diye beni teselli etmeye çalışan bir tonda konuştu. O kadar belliydi ki o anda bile karşısındakini gözeten bir çaba içinde olduğu... Bir insanın ölümünü bu kadar gerçekçilik içinde dostlarına bildirebilmesi çok nadir bir durum herhalde. Burada da Kemal Derviş olarak ne kadar farklı bir insan olduğunu gösterdi. Ben üzüntüden kendisine pek bir şey söyleyemedim, ‘Bu bir veda değil, yine konuşacağız’ dedim.”