Dünya Basınında Bugün

Seçimler için yapay zeka uyarısı, Gazze'de ölü sayısı 30 bini aşacak, Trump'ın nakit sıkıntısı | Dünya Basınında Bugün

26 Şubat 2024 10:10

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olmasına kesin gözüyle bakılan Donald Trump'ın iki farklı davada aldığı ceza nedeniyle 500 milyon dolardan fazla para cezası ödemesi gerekiyor. Britanya İçişleri Bakanı James Cleverly, "Yapay zeka tarafından üretilen sahte içerikler, genel seçimleri ele geçirmek isteyen kötü niyetli devletler ve suçlular için mükemmel bir fırtına sağlıyor" dedi. Müzakereciler Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varmaya çalışırken İsrail hükümeti Refah'a saldırı planlarını sürdürüyor. Ancak Gazze'deki ölü sayısının bu hafta 30 bini geçmesi bekleniyor. 

26 Şubat 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Britanya İçişleri Bakanı Cleverly, seçimlere yönelik yapay zeka tehdidi konusunda uyardı 

Britanya İçişleri Bakanı James Cleverly, "Yapay zeka tarafından üretilen sahte içerikler, genel seçimleri ele geçirmek isteyen kötü niyetli devletler ve suçlular için mükemmel bir fırtına sağlıyor" dedi. 

Silikon Vadisi patronlarıyla yapacağı bir dizi toplantı öncesinde konuşan Cleverly, teknolojinin hızla ilerlemesinin sosyal medyanın kitlesel kullanımıyla birleşerek bu yıl dünya genelinde yapılacak seçimler için ciddi bir tehdit oluşturduğunu söyledi.


The Guardian | İsrail Refah saldırısına hazırlanırken Gazze'de ölü sayısı 30 bini geçecek

Müzakereciler Gazze'de ateşkes ve rehinelerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varmaya çalışırken İsrail hükümeti Refah'a saldırı planlarını sürdürüyor. Ancak Gazze'deki ölü sayısının bu hafta 30 bini geçmesi bekleniyor. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Paris'te görüşmelerde bulunan müzakerecilerden brifing almak üzere Cumartesi günü geç saatlerde savaş kabinesini topladı. Kabine bu hafta, yerinden edilmiş yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı güney sınır kasabası Refah'a yönelik saldırı hazırlıklarını görüşmek üzere tekrar toplanacak.

Netanyahu CBS'e verdiği mülakatta bir anlaşmanın bu operasyonu geciktirebileceğini ancak engellemeyeceğini söyledi.


New York Times | Ukrayna'nın CIA ile işbirliği 10 yılı aşkın süredir derinleşiyor

ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı, bu hafta sonu üçüncü yılına giren savaşta Ukrayna'ya Rusya'nın attığı füzeler ve asker hareketleri konusunda istihbarat sağlıyor. New York Times, savaş dönemi çok gün yüzüne çıksa da ABD-Ukrayna arasındaki istihbarat işbirliğinin 24 Şubat 2022'den öncesine dayandığını vurguladı. 10 yıldan uzun süredir devam eden işbirliğinden ABD'nin de Rusya hakkında istihbarat alarak fayda sağladığı vurgulandı. 


The Washington Post | Trump'ın cezaları için saat geri sayıyor

ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olmasına kesin gözüyle bakılan Donald Trump'ın iki farklı davada aldığı ceza nedeniyle 500 milyon dolardan fazla para cezası ödemesi gerekiyor. 

Şubat ayında mahkeme, Trump'a kendisi, çocukları ve şirketleri hakkında "emlak sektöründe yıllarca çok sayıda kişi ve kurumu dolandırdıkları" gerekçesiyle açılan davada 354,9 milyon dolar para cezası kararı verdi. Trump, karardan saatler sonra bir bağış toplama etkinliği düzenledi. The Washington Post'a konuşan kaynaklara göre Trump, hakimlerin böyle büyük bir ceza kararı vererek "tarih yazdığını" söyledi ve "insanların yapılan haksızlığı görüp arkasında birleşeceğini" söyledi. 

The Washington Post, cezalar nedeniyle Trump'ın nakit paraya çıkıştığını ve sürecin servetini tehdit ettiğini ifade etti.

Trump, icra gelmemesi için cezanın bir bölümünü kısa süre içinde ödemek durumunda.


Moscow Times | Zelenski'den Batı'ya: Zafer size bağlı

Rusya'nın işgalinin 2'nci yıldönümü vesilesiyle Kiev'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, ülkesinin zaferinin Batı'nın desteğine bağlı olduğunu ve ABD'nin kritik askeri yardım paketini onaylayacağından emin olduğunu söyledi. 

Zelenski, "Ukrayna'nın kaybedip kaybetmeyeceği, bizim için çok zor olup olmayacağı ve çok sayıda kayıp olup olmayacağı size, ortaklarımıza ve Batı dünyasına bağlı" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı ayrıca Rusya ile iki yıldır süren savaşta 31 bin Ukraynalı askerin öldüğünü açıkladı. 


eKathimerini | SYRIZA, yeni lider için seçime gitmeme kararı aldı 

Yunanistan ana muhalefet partisi SYRIZA, bir süredir iç çatışmalarla çalkalanıyordu. Parti kongresi, liderlik seçimine gitmeme kararı aldı.


Al Jazeera | ABD'li havacı asker, "soykırımı" protesto etmek için kendisini İsrail büyükelçiliğinin önünde yaktı

İsrail'in Washington Büyükelçiliği'nin önünde ABD'li bir asker, kendini ateşe verdi.

Paylaşılan görüntüde, kamuflaj giyen Aaron Bushnell, kendisini ABD Hava Kuvvetlerinde aktif olarak çalışan asker olarak tanımlıyor ve "Artık soykırıma iştirak etmeyeceğim." ifadesini kullanıyor.