Seçim 2024

Seçime katılım oranının düşmesi bu kez AKP’yi etkiledi

bu kez beklentinin aksine, katılım oranı düşmesine rağmen muhalefet seçimde başarı kazandı

01 Nisan 2024 02:30

T24 Ankara Bürosu / Haber Analiz

31 Mart yerel seçimlerinde katılım oranı önceki seçimlerin altında kaldı. Sandıkların açılmaya başlandığı saatlerde Türkiye geneli katılım oranı yüzde 66’larda kaldı, sandıkların yüzde 96’sının açıldığı saatlerde oran yüzde 78 olarak belirlendi. 2019 yerel seçiminde katılım oranı yüzde 84, geçen yıl yapılan 14 Mayıs genel seçiminde yüzde 88 olarak gerçekleşmişti. Katılım oranının düşmesi önceki seçimlerin aksine muhalefeti değil, AKP’yi etkilediği değerlendirildi.

Yerel seçimin ardından açılan ilk sandıklar, katılım oranının önceki seçimlere oranla biçimde düştüğünü ortaya koydu. Sandıkların yaklaşık yüzde 10’unun açıldığı saatlerde, Türkiye genelinde katılım oranı yüzde 66 olarak gerçekleşti. İlerleyen saatlerde katılım oranı yükseldi ve sandıkların yüzde 96’sı açıldığında yüzde 78 olarak belirlendi.

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU'NUN HABER-ANALİZİ | CHP 47 yıl sonra ilk kez birinci, AKP 22 yıl sonra ilk kez ikinci parti oldu; işte 31 Mart seçimlerinin kazananları ve kaybedenleri

Sonuçları etkiledi

Yapılan ilk yorumlar, hem muhalefete hem de AKP’ye oy veren seçmenin sandığa gitmediği yönünde oldu. Özellikle Doğu'daki kentlerde AKP’li önemli sayıda seçmenin sandığa gitmediği yorumları yapıldı. Bu durumun sonuçlarda da etkili olduğu ileri sürüldü.

Türkiye genelindeki katılım oranının düşmesi de muhalefetin değil, iktidarın aleyhine geliştiği görüldü. Seçimden önce katılım oranının düşmesinin muhalefetin aleyhine olacağı yorumları yapılıyordu. Ancak bu kez beklentinin aksine, katılım oranı düşmesine rağmen muhalefet seçimde başarı kazandı.

TIKLAYIN - Uzman isimler, akademisyenler, sahadan muhabirler 31 Mart yerel seçim sonuçlarını T24'te değerlendirdi

TOLGA ŞARDAN'IN ANALİZİ - Üç büyük kentte, büyükşehirde ve ilçelerde CHP’den tarihi fark