Ekonomi

Seçim öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan gizli hizmet giderinde rekor

Cumhurbaşkanlığı'nın gizli hizmet giderleri (örtülü ödenek harcaması), geçen yıla kıyasla 5 kat arttı

15 Mart 2024 12:31

Cumhurbaşkanlığı'nın gizli hizmet giderleri (örtülü ödenek harcaması), 2024 yılı Şubat ayında geçen yılın aynı dönemine göre 5 kat artarak 1 milyar 897 milyon TL ile aylık bazda rekor kırdı. Geçen sene aynı ayda bu rakam 373,3 milyon Türk Lirası'ydı. 

Sözcü'den Emre Deveci'nin haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bugün açıkladığı merkezi bütçe istatistiklerine göre, "gizli hizmet giderleri" olarak adlandırılan örtülü harcama, 2024 yılının Ocak-Şubat döneminde 2 milyar 182 milyon TL'ye ulaştı.

Geçen senenin aynı döneminde 561,9 milyon TL olan örtülü harcama, yıllık bazda yüzde 238 oranında artmış oldu.

Ocak-Şubat 2023 döneminde 202,8 milyar TL olan aylık merkezi bütçe açığı, Ocak-Şubat 2024 döneminde 304,5 milyar TL oldu.

Örtülü Ödenek bedir?

5018 sayılı ‘Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununun’ 24. maddesinde "örtülü ödenek" tanımlanıyor.

Madde 24’te “Örtülü ödenek; kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, Devletin millî güvenliği ve yüksek menfaatleri ile Devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetlerle ilgili Devlet ve Hükümet icapları için kullanılmak üzere Cumhurbaşkanlığı bütçesine konulan ödenektir” ifadesi yer alıyor.

İlgili maddeye göre “kanunlarla veya Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen görevlerin gerektirdiği istihbarat hizmetlerini yürüten diğer kamu idarelerinin bütçelerine” de örtülü ödenek konulabiliyor.

Sınır ne?

Örtülü ödenek, bu amaçlar dışında, Cumhurbaşkanı'nın ve ailesinin kişisel harcamaları ile siyasi partilerin idare, propaganda ve seçim ihtiyaçlarında kullanılamıyor. İlgili yılda bu amaçla tahsis edilen ödenekler toplamı, genel bütçe başlangıç ödenekleri toplamının binde beşini geçemiyor.

Cumhurbaşkanı belirliyor

İlgili kanuna göre, Cumhurbaşkanlığı ve diğer ilgili idare bütçelerinde yer alan örtülü ödeneklerin kullanılma yeri, giderin kimin tarafından yapılacağı, hesapların tutulma ve kapatılma yöntemi, gideri yapanın değişmesi halinde yeni yetkiliye hangi belgelerin aktarılacağı Cumhurbaşkanı tarafından belirleniyor. Örtülü ödeneklere ilişkin giderler Cumhurbaşkanı tarafından belirlenen esaslara göre gerçekleştiriliyor ve ödeniyor.