Gündem

Sebahat Tuncel, ağır hasta tutuklular için 3 günlük eylem yapacaklarını açıkladı

04 Eylül 2023 17:42

Kobane Davasında konuşan Sebahat Tuncel, cezaevlerinde yaşamını yitiren ağır hasta tutuklular için 3 günlük yemek almama eylemi gerçekleştireceklerini duyurdu. Tuncel, “Cezaevlerinde 81 kişi yaşamını yitirdi ve cezaevlerinde 3 günlük eylem yapılacak. Biz de davaya geleceğimiz süreç boyunca kumanya almayacağız" dedi.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, tutuklu siyasetçi Sebahat Tuncel, ağır hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde 3 günlük yemek almama eylemi gerçekleştireceklerini duyurdu. 

Kobanê Davası’nın 31’nci duruşmasında beyanlarda bulunan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde yapılacak eyleme ilişkin şunları söyledi:

“Bugün Türkiye zindanlarında muhalif olan, demokrat olan ama en çok da Kürt'ün varlığına yapılan baskı ve işkence faşizan boyutlara ulaşmıştır. Son iki yılda onlarca Kürt siyasi tutuklunun ölümü bu şekilde gerçekleşti. Cezaevlerinde mafya, Ergenekoncu, Hizbullahçı çıksın diye düzinelerce yasa çıkarıldı. Yetmedi uyuşturucusundan, tecavüzcülere tüm adliler serbest bırakıldı. Buna karşı Kürt siyasi tutuklular bir taraftan infaz yakmalarıyla umut hakkı tanınmayacak şekilde daha fazla içeriye tıkıldı. Diğer yandan adeta 'Kürdün çıksa bile ancak ölüsü çıkar' dedirten onlarca ağır tutsak tutuklunun cenazesi çıktı. Adli Tıp Kurumu en ağır hastalara verdiği ‘Cezaevinde kalabilir’ raporlarıyla bu sistematik cinayetlerin birinci elden sorumlusu oldu. Üstelik ağır hasta tutsaklara sevdikleri ve yakınlarıyla ‘veda hakkı’ dahi tanımamaktadır.

Son olarak Erzincan’da şehit düşen Şakir Turan'ın 70 yaşında ve kanser olmasına rağmen bırakılmaması buna en büyük delalettir. Bizler Sincan cezaevinde bulunan siyasi tutuklular olarak, Apê Şakir şahsında tüm zindan şehitlerini anarak, bu işkence ve ölümlere dair dur demek için yarın 3 günlük yemek almama eylemini gerçekleştireceğimizi bildirmek istiyoruz. Bu temelde zindanlarda yaşananlara karşı tüm kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunuyoruz.”