Gündem

Şanlıurfa'da bir yılı dolmadan dış cephesi dökülen hastaneyi yapan şirket, deprem konutlarının ihalesini aldı

04 Nisan 2023 13:31

Şanlıurfa’da 68,71 milyon TL’ye mal olan ancak bir yıl sonra duvarları dökülmeye başlanan Ceylanpınar Devlet Hastanesi’nin yapım işini üstlenen şirketin bu kez deprem konutlarının inşaatları için ihale aldığı ortaya çıktı. Aynı şirket depremden sadece bir ay önce de TOKİ’den konut inşaatı ihalesi aldı.

İlçede 150 yatak kapasiteli hastane için 2018 yılında ihale açıldı. İhaleyi Oraka İnşaat Taah. Gıda San ve Tic. Ltd. Şti. üstlenerek, hastaneyi 2021 yılında teslim etti. Ancak yapıldıktan bir yıl gibi kısa bir süre sonra duvarlarında dökülmelerin olduğu ortaya çıktı. Hastane duvarlarının bir yıl gibi kısa bir sürede dökülmesini Haziran 2022 yılında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, gündeme getirmişti.

Gazete Pencere’de yer alan habere göre, Tanal’ın paylaştığı duvarı dökülen hastanenin yapımı üstlenen Oraka İnşaat’ın bu kez Hatay’da deprem sonrası yapımı kararlaştırılan konutların yapımını üstlendiği öğrenildi.

Deprem faciasından sonra Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) Hatay’ın İskenderun ilçesine bağlı Düğünyurdu Mahallesi’nde 492 adet konutun yapımı için ihale açtı. İhale için 6 şirket teklif sunarken, ihale sonunda 791 milyon 700 bin TL bedelle Oraka İnşaat şirketiyle sözleşme yapıldı. Konutların yapımının tamamlanması için de sekiz aylık bir süre belirlendi.

Deprem sonrası yapılan bu ihaleden önce Oraka İnşaat’ın Hatay’da bir başka yapım işini üstlendiği de Elektronik Kamu Alımları Platformu’ndaki ihale ilanlarında yapılan inceleme ile ortaya çıktı. Yine TOKİ tarafından açılan ihaleye 10 firma katıldı. Ancak ihaleyi 432 milyon 700 TL ile Oraka İnşaat üstlendi. Hatay’ın Antakya ilçesine bağlı Aksaray Mahallesi’nde 464 konut ve 24 adet dükkan inşaatı ile alt yapı ve çevre düzenlemesini kapsayan inşaat işi için şirket ile 11 Ocak 2023 tarihinde sözleşme yapıldı.

Şirket sadece iki ayda TOKİ tarafından açılan iki ihaleyi toplam 1 milyar 224 milyon 400 bin TL’ye üstlendi.