Kültür-Sanat

Sanat sığınağı, Kongolu sokak çocuklarının seslerini bulmalarına yardımcı oluyor

Kongo'nun başkenti Kinşasa'nın eteklerindeki küçük bir kayıt kabini, evsiz gençlerin sokaklardaki hayatları ve daha parlak bir gelecek hayalleri hakkında rap yapıp şarkı söyleyebilmeleri için güvenli bir alan haline geldi

06 Eylül 2023 12:35

T24 Kültür-Sanat

Kongo'nun başkenti Kinşasa'nın eteklerindeki küçük bir kayıt kabini, evsiz gençlerin sokaklardaki hayatları ve daha parlak bir gelecek hayalleri hakkında rap yapıp şarkı söyleyebilmeleri için güvenli bir alan haline geldi.

Cinsel istismar, hırsızlık ve polisle yaşanan çatışmalarla ilgili sözler düzinelerce çocuk ve gencin karşılaştığı zorlukları ortaya koyarken, Mokili Na Poche Kültür Merkezi yıkanmak, yemek yemek ve öğrenmek için onlara bir sığınak sunuyor. 

Kinşasa'daki 20 binden fazla evsiz çocuk gibi yıllardır sokaklarda uyuyan 19 yaşındaki Osé Mavakala, "Şarkı söylemek beni gerçekten mutlu ediyor" dedi. 

Bir stüdyoda kayıt yapma şansı Mavakala'ya daha büyük hedeflerin hayalini kurma konusunda ilham sahibi oldu. ABD'li rapçi Lil Wayne ve Kongolu yıldız Fally Ipupa'dan etkilediğini belirterek, "Bu beni cesaretlendiriyor ve kendime şunu söylüyorum: ah, hayat cesurlara aittir" dedi. 

Son üç yıldır merkeze geliyor ve sabah 8'den akşam 7'ye kadar sunulan müzik, resim ve okuma-yazma derslerine katılıyor. Kurucu Cedrick Tshimbalanga, bu becerilerin ve rutinin çocukların seslerini bulmalarına yardımcı olacağını umuyor.

Parçalarını yakın zamanda bir albümde yayımlamayı planlayan Tshimbalanga, "Müzik sayesinde gençler her şeyden önce günlük deneyimlerini, her gün yaşadıkları her şeyi anlatabiliyorlar: tecavüz, hırsızlık, travma, saldırılar" dedi.

Dersler aynı zamanda gençlerin kaçırdıkları fırsatları telafi etmeleri için bir fırsat olarak görülüyor. Mavakala, ağustos ayında merkezde duygu dolu doğaçlama bir performans sırasında "Suçlu hayattan kurtulun, dostum, geleceğin sizi neler getireceğini görmenin zamanı geldi" dedi.

NICEF verileri, Demokratik Kongo Cumhuriyeti eğitime erişimi artırma konusunda ilerleme kaydetmiş olsa da, 5 ile 17 yaş arasındaki 7 milyondan fazla çocuğun hâlâ okula erişimi olmadığını gösterdi.