Dünya

Samuel Jackson'dan Spike Lee'yi eleştiren Trump'a: En büyük köle sahibi

"Tarihin doğru tarafında yer alalım"

26 Şubat 2019 14:27

91. Oscar Ödül Töreni'ne siyasi konuşmasıyla damga vuran yönetmen Spike Lee'ye ABD Başkanı Donald Trump'ın Twitter'dan verdiği yanıta oyuncu Samuel L. Jackson karşılık verdi.

Beyaz Hollywood'un önde gelen siyah aktörlerinden Samuel L. Jackson, adının duyulmasını borçlu olduğu ünlü siyah yönetmen Spike Lee'ye En İyi Uyarlama Senaryo dalında kazandığı ödülü sunmanın mutluluğunu yaşamasının ardından bir konuşma yapmıştı. Sevgi ile nefret arasında ahlaki tercih yapılması gerektiğini de söyleyen Lee, "İnsanlığımızı geri kazandığımızda güçlü bir an olacak. 2020 seçimlerine çok az zaman kaldı. Haydi hep birlikte seferber olalım ve tarihin doğru tarafında yer alalım" demişti.
 
Başkan Donald Trump da sabah erken saatlerde Twitter üzerinden Spike Lee’yi hedef aldı. Lee’nin kendisini ırkçılık yaparak vurmaya çalıştığını savunan Trump, "Spike Lee, Başkanınıza ırkçı atışta bulunurken notlarını okuyabilseydi ya da daha iyisi hiç not kullanmak zorunda kalmasaydı, iyi olurdu. Başkanınız, Afrika kökenli Amerikalılar için neredeyse tüm diğer Başkanlardan daha çok şey yaptı” dedi. Trump, buna örnek olarak da ceza yasası reformunu, tarihteki en düşük işsizlik rakamları ve vergi indirimlerini gösterdi. Trump'a yanıt Jackson'dan geldi. Jackson, "köle sahibi" cevabıyla karşılık verdi.
 

Jackson'ın TMZ'ye ayaküstü yaptığı açıklamada, "Tabii elbette, siyah insanlar için herkesten daha çoğunu yaptı, ne de olsa en büyük plantasyon onda" dedi.

Söz konusu haberde, "plantasyon denilince ABD'de kölelerin binbir işkence altında çalıştırıldığı büyük çaplı tarımsal işletmelerin akla geldiği" belirtildi. 

Trump ise filmi, konuşması ve akabindeki açıklamalarıyla kendisini hedef alan Lee'nin 'ABD halkının Başkanı'na ırkçılık yaptığı' görüşünde.