Dünya

Şalom gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas: İsrail'de neler oluyor

İsrail’de hükümetin Yüksek Mahkemenin yasalar üzerindeki denetimini kısıtlama girişimi, protestolar nedeniyle ertelenmişti. (Foto: AA)

06 Nisan 2023 08:42

Şalom gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İvo Molinas, İsrail tarihinde hiç olmadığı kadar süren kitlesel protestoların ardında, genelde iyi eğitimli, liberal, seküler ve sol cenah ile kimi devlet adamı, bürokrat ve askerlerin demokrasi kaygılarının yattığını belirterek, "İsrail’de kuvvetler ayrılığının en önemli ayağı olan ve denge ve denetleme işlevini üstlenen tek kurum olan (Türkiye’deki Anayasa Mahkemesi'ne benzer) Yüksek Mahkeme’nin, hükümetlerin alacağı kimi kararları temel yasalara dayanarak iptal etme hakkı elinden alınıyor. Daha doğrusu, İsrail parlamentosunda salt çoğunluğa, Yüksek Mahkeme’nin alacağı kararları iptal yetkisi verilmiş bulunuyor" diye yazdı.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun düzenlemeyi durdurmasına karşın, aşığı sağcı geçmişi olan Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir'e büyük ödün verdiğini kaydeden Molinas, "İkilinin yaptığı anlaşmaya göre Ben Gvir bakanlığının bünyesinde terörizmle mücadele etmek üzere silahlı özel bir güvenlik gücü kurmak için onay almış durumda... Söz konu paramiliter gücün polis teşkilatına bağlı olup olmayacağı ise henüz karara bağlanmış durumda değil" ifadelerini kullandı.

Bu yazı yetkinreport.com sitesinden alınmıştır...