Gündem

Sağlık çalışanlarının eyleminde polise tokat atan astsubay hâkim karşısına çıktı: Amacım eşimi korumaktı

Astsubay N.K. Ö. 6 yıla kadar hapis istemiyle yargılanıyor

29 Aralık 2022 11:53

Konya'da Dr. Ekrem Karakaya'nın görevi başında öldürülmesini İstanbul'daki Çapa Tıp Fakültesi önünde protesto eden bazı sağlık çalışanlarına polis müdahalesi sırasında bir polis memuruna tokat attığı öne sürülen astsubay N.K. Ö. hâkim karşısına çıktı. Astsubay savunmasında "Amacım kimseye vurmak değildi, eşimi korumaktı. Amacımız eyleme katılmak veya direniş göstermek değildi. Şikâyetçiyi yaralama kastım da yoktur. Olsaydı elim açık şekilde değil yumruk şeklinde vurmam sonrasında da eylemi sürdürmem gerekirdi" dedi.

İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya müşteki polis memuru T.I. ve sanık astsubay N.K.Ö. ile taraf avukatları katıldı.

“İkinci bir darbenin gelmemesi için elimi savurdum, amacım kimseye vurmak değildi”

Savunma yapan Astsubay sanık N.K. Ö. "Eşim olaydan bir gün önce şehit edilen hekimin yas töreni yapılacağını öğrenince törene katılmak istedi. Ben o gün kafede otururken eşim törene alanına gitti. 15 dakika sonra ise beni arayarak çantasını kaybettiğini söyledi. Bende alana gittim ama çantayı bulamadık. Görevlilere çantayı bulan birisinin olup olmadığını sorduk, aramaya devam ederken bariyerlerin oraya geldik, bariyerlerin arka tarafına yaklaşık 20-30 kişilik bir grup geçmişti. Biz de açık zannederek çantayı aramak için geçmek istedik. O sırada yoğun bir kargaşa oluştu, eşime bir darbe geldi. Eşim kucağıma doğru geldi, sol elimle ona sarıldım. İkinci bir darbenin gelmemesi için elimi savurdum. Amacım kimseye vurmak değildi, eşimi korumaktı. Daha sonrasında polisler bizi oradan uzaklaştırdı, çantayı aramaya devam ettik. Amacımız eyleme katılmak veya direniş göstermek değildi. Şikayetçiyi yaralama kastım da yoktur. Olsaydı elim açık şekilde değil yumruk şeklinde vurmam sonrasında da eylemi sürdürmem gerekirdi. Suç kastım yoktur beraatimi talep ederim" dedi.

"Müvekkilim orada hedef almaksızın elini savurmuştur"

Şikayetçi Polis memuru Tugay I. İse sanıktan şikayetçi olduğunu ve cezalandırılmasını talep etti. Polis memurunun avukatı, sanığın kalabalık arasında olduğunu, polis ekiplerinin uyarı anonsları yapmasına rağmen görüntülerde barikatları aşmaya çalıştığını ve sanığın olay anındaki amacının görevini yapmakta olan memura direnmek olduğunu söyledi. Sanık avukatı ise müvekkilinin eşine karşı orantısız güç kullanıldığını iddia ederek, "Hem müvekkilim hem de eşi darp edilmiştir. Müvekkilim orada hedef almaksızın elini savurmuştur. Müvekkilimin niyeti kaybolan çantayı bulmaktır. Oradaki kalabalık gruba dahil olmak değildir. Müvekkilimin kanuna aykırı yürüyüşten haberi yoktur, anons yapılmamıştır" ifadelerini kullandı.

Dosya mütalaa için savcıya gönderildi

Mahkeme mütalaasını hazırlaması için dosyayı duruşma savcısına gönderdi. Mahkeme eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

İddianame

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan İddianamede, 7 Temmuz 2022 tarihinde Fatih Çapa Tıp Fakültesi içerisinde 2 saat içerisinde bin 100 kişinin toplandığı ve basın açıklaması yaptığı anlatıldı. Grubun açıklama sonrasında İl Sağlık Müdürlüğü’ne doğru yürüyüşe geçtikleri, polis ekiplerinin grubun fakülte dışına çıkmalarına engel olmaya çalışmasına rağmen grubun bariyerleri aşarak müdürlük önünde yürüyüşe devam ettiği anlatıldı. Grubun İl Sağlık Müdürlüğü önünde de basın açıklaması yaptıktan sonra dağıldıkları belirtildi.  İddianamede, Çapa Tıp Fakültesi önünde çekilen polis bariyerini aşmak isteyen grup içerisinde Astsubay olan N.K. Ö.’nün, olay yerinde görevli olan polis memuru Tugay I.’ya tokat atarak yaraladığı anlatıldı. Doktor raporuna göre polis memuru Tugay I.’nın yarasının basit tıbbi müdahale ile giderilecek şekilde yaralandığına yer verilen iddianamede, Tugay I.’nın kendisine tokat atan N.K. Ö.’den şikayetçi olduğu ve uzlaşmak istemediğini ifade ettiği anlatıldı. İddianamede, Astsubay N. K. Ö.’nün alınan savcılık ifadesinde eşini korumak amacıyla görevli polis memurunu ittiğini, ifadesinin devamında görüntülerin kendisine izletilmesinin ardından ise polis memuruna tokat attığı itiraf ettiği ifade edildi. N. K. Ö. Olay günü çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Tutukluluğuna yapılan itiraz sonucu 12 gün sonra N. K. Ö. tahliye edildi. Hazırlanan iddianamede, Astsubay Nebi K. Ö.’nün “Kanuna aykırı toplanma ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen dağılmama" ve “Kamu görevlisin görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından toplamda 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep ediliyor. (DHA)