Eğitim

Sağlık bölümlerine talep azaldı, üniversite adayları mühendisliklere yöneldi

22 Ağustos 2023 09:25

Sağlıkta şiddet ve gençlerin yurtdışına gitme hayalleri, tıp, diş hekimliği ve eczacılık bölümlerine talebi azalttı. Üniversite adayları, yurt dışında iş bulmada avantaj sağlamak ya da ülkede kalınsa bile dolar ya da euro endeksli maaş alabilmek umuduyla bilgisayar ve yazılıma yöneldi.

Cumhuriyet’te yer alan habere göre, üniversite yerleştirme sonuçlarını değerlendiren Cihan Yeşilyurt, “Başarılı öğrenciler, sağlıkta çalışanlara şiddet ve doktor olduklarında emeklerinin karşılığını alamayacaklarını düşündükleri için tıp ve diğer sağlık bölümlerinden uzaklaşıyor. Yurtdışı olanakları nedeniyle bilgisayar ve yazılıma daha çok yönelme var” dedi.

Devlet üniversitelerindeki mühendisliklerden özellikle bilgisayar, elektrik - elektronik ve endüstri mühendisliği programlarının sıralamalarında ciddi artışlar olduğuna dikkati çeken Yeşilyurt, şöyle devam etti:

“Örneğin 2022’de Uludağ Üniversitesi Elektrik - Elektronik Mühendisliği Bölümü’nün geçen yılki başarı sırası 63 bin iken bu yıl ancak 47 binlerde olan bir öğrenci bu bölüme yerleşebildi. Buna karşılık tıp, diş hekimliği ve Eczacılık bölümlerindeki sıralamalarda gerilemeler olduğunu gördük. Örneğin İzmir Demokrasi Üniversitesi Tıp Bölümü geçen yıl 18 bin 800 taban başarısına sahipken 22 bin 50’nci bir öğrenci bu bölüme yerleşebildi. Vakıf üniversitelerinde Hukuk programında ciddi kontenjan boşlukları oluştu. Eşit ağırlık ve sözel programların başarı sıralamalarında da yükselmeler olduğunu gördük.”


TIKLAYIN -AKP iktidarı döneminde tıp fakültesi sayısı 2,5 kat arttı; "Nitelik ve ilgi düştü"