Ekonomi

Sabah yazarı: Piyasada 'Al-Sat'çılar türedi; otomobil firmaları bu kişileri kara listeye almaya başladı

12 Haziran 2023 09:37

Sabah yazarı Ufuk Sandık, "Otomobil piyasasında ‘Al-Sat’çılara engel olmak için oluşturulan kara liste her geçen gün büyüyor. Firmalar kara listede adı bulunanlara otomobil satılmasını önlemek için harekete geçti" dedi.

Sandık, bugünkü yazısında, "Türkiye'de otomobil 2021'den beri altın, döviz, borsa gibi yatırım aracı olarak görülüyor. Hatta klasik yatırım araçlarından daha fazla kazandırıyor. Bunun nedeni tedarik sorunu. Piyasada yeterli araç yok. Otomobilde bekleme süresi marka ve modele göre 3-6 ay arasında değişiyor. Bazı premium modellerde bir yıla çıkıyor. İşte bu durum otomobil alım satımının cazip bir iş görülmesine neden oldu" ifadelerini kullandı.

"Piyasada 'Al-Sat'çılar türedi" diyen Sandık, şunları söyledi:

"Başta bazı galericiler olmak üzere lansman döneminde özel fiyatla bayiden alınan otomobilleri ikinci elde daha yüksek fiyata satmaya başladılar. Piyasada dengeler bozulurken, otomotiv firmalarına olan güven sarsıldı. Bu durum firmaları harekete geçirdi. Başta galericiler olmak üzere 'Al-Sat' işi yapanları kara listeye almaya başladılar. Ayrıca galerilerin şirket değil kendi adlarına, çalışanları, eşleri, çocukları ya da anne-babaları üzerine alım yaptıkları görüldü."  

TIKLAYIN | Ticaret Bakanlığı'ndan otomobil yetkili bayi ve oto galerilere 35 milyon TL para cezası