Gündem

Sabah yazarı Altınok: Aleviler CHP'ye mahkûm mu?

"Aleviler bir an önce sıkıştırıldıkları alandan çıkmalılar"

08 Ekim 2022 09:11

Sabah gazetesi yazarı Melih Altınok, Alevilerin Osmanlı döneminde otoriteyle olan sorunlarının Cumhuriyet döneminde de çözülemediğini belirterek, "İnanç ve ibadet özgürlüklerinin kısıtlandığı Devrim Kanunları'ndan onlar da nasibini aldılar.
CHP'nin tek parti yönetimindeki yeni Cumhuriyet, 1937-38 arasında en büyük askeri operasyonlarından birini Alevilerle özdeşleşen Dersim'e yaptı. Adı Tunceli'ne çevrilen bölgede büyük acılar yaşandı. Sürgünün izlerini bugün Anadolu'nun her köşesinde görmek mümkün." diye yazdı.

Alevilerin, "şeriat gelecek" korkusuyla CHP'ye sarıldığını savunan Altınok, "Çok partili hayata geçildiğinde "ceberut rejim" karşısında halkçı Demokrat Parti'ye yönelen Alevileri CHP'nin hazır oy deposuna dönüştürdüler. "Kum havuzunun" dışına çıkmayan sağ partiler de Alevileri az iteklemedi tabii...
Fakat bu günler geride kaldı.
Eski korkulara, paranoyalara artık Türkiye'de, bugünün dünyasında yer yok.
Aleviler bir an önce sıkıştırıldıkları alandan çıkmalılar... Tembelleşen partilerin konforunu bozup ve özgürlüklerde yarışan demokratik bir ortam için siyasete dinamizm katmalılar." ifadelerini kullandı.

Yazının tamamı için tıklayın...