Ekonomi

Sabah yazar Güngör: Bebek bezi yerine bankalara vergi getirilmeli

16 Ağustos 2023 12:18

Sabah yazarı Dilek Güngör, Avrupa ülkelerinin bankaların yüksek kârlarını vergilendirmeye başladığını hatırlatarak Türkiye'nin de benzer bir adım atması gerektiğini savundu. Güngör, "Bebek bezi yerine bankaya vergi" ifadelerini kullandı.

Güngör, yazısında, İspanya'nın bankaların yüksek kazançlarına vergi uyguladığını, İtalya'nın bir önceki hafta benzer bir adım attığını, İngiltere'de ise bankalara ek vergi getirilmesinin gündemde olduğunu hatırlattı. Hafta içi çıkan haberlerde Letonya'nın da benzer bir vergi getirmeyi planladığını belirten Güngör, şöyle dedi: 

"Bence Türkiye de bu dalgayı önüne katmalı... Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun verilerine bakın. Haziran sonu itibarıyla bankaların toplam dönem net kârı yüzde 48 artışla 250 milyar 137 milyon liraya yükseldi. Haa yanlış anlamayın."

Özel bankaların ikinci çeyrek bilançolarının beklentileri aştığını anımsatan Güngör, "Vergi gelse epey bir ek gelir yaratılabilir. Böylece, Hazine ve Maliye Bakanlığı deprem, Emeklilikte Yaşa Takılanlar, maaş zamları, seçimler derken ocaktemmuz döneminde 434.7 milyar TL'yi bulan, yıl sonunda 1 trilyon lirayı geçmesi beklenen bütçe açığı için KDV, ÖTV, MTV yerine yeni bir kaynak sağlamış olur. Böylece vatandaşın çocuk bezinde, deterjanında, sabununda ya da arabasında vergi artırmak zorunda kalınmaz" dedi.

Yazının tamamı için tıklayın