Dünya

Rusya, yeni döneminde ilk yurtdışı ziyaretini Çin'e gerçekleştiriyor: "İlişkilerimiz kimseye karşı değil"

16 Mayıs 2024 09:14

T24 Dış Haberler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 5. döneminin ilk yurtdışı ziyaretini bir eski Sovyet Cumhuriyeti'ne değil, Çin'e yapıyor. Rus çarşamba akşamı başkent Pekin'e verdi. 

TASS'ın aktardığına göre Putin'in dış politika danışmanı Yuri Uşankov, Çin'in Putin'in yeni dönemde ilk ziyareti için "rastgele bir seçim" olmadığını, Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in geçen sene "yaptığı dostça davranışa" bir karşılık olduğunu belirtti. 

Bugün Çin lideri Cinping ile bir araya gelen Putin, Rusya ile Çin arasındaki ilişkilerin "oportünist" olmadığını ve görüşmelerin "kimseye karşı yapılmadığını" ifade etti. 

Putin, "Rusya ve Çin arasındaki ilişkilerin oportünist ve kimseye karşı olmaması çok önemlidir. Bizim uluslararası ilişkilerdeki işbirliğimiz bugün uluslararası arenada istikrarı sağlayan en önemli faktörlerden biridir" dedi. 

Putin, "Rusya ve Çin, BM, BRICS, ŞİÖ ve G20'de başarılı bir şekilde işbirliği yapmaktadır. Avrasya alanındaki entegrasyon süreçlerini daha da uyumlu hale getirmeye, Avrasya Ekonomik Topluluğu'nun ve Kuşak ve Yol Girişimi'nin potansiyelini birleştirmeye kararlıyız." diye konuştu.