Dünya

Rusya’nın, Romanya sınırındaki Ukrayna limanlarına da saldırı düzenlediği ortaya çıktı

29 Temmuz 2023 09:52

T24 Dış Haberler

Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilmesinden sonra, Ukrayna’nın Romanya sınırındaki alternatif ihracat rotalarını da hedef aldığı ortaya çıktı. İki ülke arasındaki sınırı oluşturan Tuna Nehri’nde bulunan Ukrayna limanlarının hedef alındığı saldırılar, 24 Temmuz gecesi gerçekleşti.

BBC’nin küresel deniz taşımacılığını takip eden Lloyd’s List şirketine dayandırdığı haberine göre, Tuna Nehri kıyısında bulunan Ukrayna'nın Reni limanını hedef alan toplamda 19 insansız hava aracı saldırısı kaydedildi. Tahıl kamyonlarının Tuna üzerindeki Izmail Limanı'na girmesini sağlayan Zatoka köprüsünün de saldırılarda vurulduğu bildirildi.

Tuna Nehri üzerinden yapılacak ihracatın, Ukrayna’nın Karadeniz yolunun kısıtlanmasının ardından en büyük alternatif olacağı değerlendirilmekteydi. Çarpıcı biçimde, Rusya’nın bu saldırılarla bir NATO ülkesi olan Romanya’nın 200 metre yakınına kadar füze atmış olduğu kaydedildi.

Rusya’nın tahıl anlaşmasından çekilmesinden sonra Ukrayna’nın güney batısında yer alan Odesa Oblastı’na yönelen saldırılarında, Ukrayna otoritesinin verdiği bilgilere göre toplamda 60 bin ton kadar tahılın yok edildiği iddia edilmişti. Ancak BBC’nin incelediği uydu görüntülerinden yola çıkarak aktardığı haberde, Odesa limanındaki ana tahıl terminalinin zarar görmediği aktarıldı. Haberde, “Odesa şehrine düzenlenen saldırıların tahıl ticaretini sekteye uğratmış gibi gözükmediği” ifade edildi. Daha güneyde bulunan Tuna Nehri’nde ise hasarın büyük olduğu belirtildi.