Dünya

Rusya, Nijer'de ABD askerlerine ev sahipliği yapan üsse girdi

Kaynaklar askerler arasında bir temas olmadığını, ayrı hangarlarda olduklarını bildirdi

03 Mayıs 2024 07:31

T24 Dış Haberler

Rusya askerleri, Afrika ülkesi Nijer'de Amerikan askerlerine ev sahipliği yapan bir hava üssüne girdi. 

Geçen sene yapılan darbede yönetime gelen cunta, ABD'den ülkedeki yaklaşık bin askerini çekmesini istemişti. Darbeden önce Nijer, Batı Afrika'daki terör örgütlerine karşı mücadelede ABD'nin önemli bir müttefikiydi. 

Reuters'a konuşan bir ABD'li savunma kaynağı, Rus askerlerinin başkent Niamey'de Diori Hamani Uluslararası Havalimanı'nın yakınlarında bulunan 101. Hava Üssü'ne girdiklerini ancak ABD  askerleriyle temas etmediklerini ifade etti. Rusların, ABD'lilerden ayrı bir hangar kullandığı belirtildi. 

Rusya'nın hamlesi, Moskova-Washington hattında askeri ve diplomatik ilişkilerin Ukrayna savaşı nedeniyle gergin olduğu bir dönemde iki ülkenin askerlerini birbirine çok yakın bir noktada konuşlandırdı. 

Yetkili, "Durum çok ideal değil ama kısa süreliğine yönetilebilir gibi duruyor" dedi. 

ABD ve müttefikleri geçen senelerde bazı Afrika ülkelerinde meydana gelen darbelerden sonra çekilmek durumunda kalmıştı. Nijer'deki cunta da ABD'nin ülkedeki varlığının sona ermesini istiyor. Öte yandan Rusya, kendini kolonyal geçmişi olmayan bir ülke olarak tanıtarak bu ülkelerle yakın ilişkiler kurmaya çalışıyor.