Dünya

Rusya ilerlerken NATO, eğitim için Ukrayna topraklarına asker göndermeyi tartışıyor

17 Mayıs 2024 11:16

T24 Dış Haberler

NATO müttefikleri, Ukrayna kuvvetlerini eğitmesi için Ukrayna topraklarına asker gönderme ihtimali üzerinde duruyor. NATO, daha önce Ukrayna'da NATO askeri bulunmasını bir "kırmızı çizgi" olarak nitelemişti. 

Ukrayna ordusunun insan gücü kritik noktalara düşerken, Rusya'nın geçen haftalarda sahada kaydetme Kiev'i daha da zor duruma soktu.

New York Times'ın aktardığına göre Ukrayna, bu gelişmeler karşısında ABD'den ve NATO müttefiklerinden 150 bin yeni askeri daha hızlı konuşlandırabilmek cepheye daha yakın eğitim verilmesini talep etti. 

Habere göre ABD şu ana kadar bu talebe "hayır" dese de, ABD Genelkurmay Başkanı Charles Q. Brown Jr., "Eninde sonunda, zaman içinde o noktaya geleceğiz" dedi. 

Brown, mevcut durumda eğitimi Ukrayna toprağı içinde yapmanın NATO personelini tehlikeye atacağını, hava savunma sistemlerinin Ukrayna şehirlerini korumak yerine askerleri korumak için kullanılmak durumunda bırakacağını belirtti. 

NATO'nun Ukrayna'ya askeri eğitmen göndermesi durumunda NATO müttefikleri savaşa çekilebilir. Bir NATO müttefikinin eğitmeni zarar görürse, tüm ülkelerin karşılık vermesi gündeme gelebilir.