Dünya

Rusya devlet medyası, Moskova saldırısı şüphelilerinin sorgu anlarını paylaştı: "Türkiye'de ne yapıyordun?"

Şüphelilerden biri, kendilerine Telegram üzerinden para teklif edildiğini söyledi

24 Mart 2024 09:22

T24 Dış Haberler

Rusya devlet medyası, cuma günü Moskova'da bir konser salonuna saldıran saldırganlardan üçünün sorgulandığı anların görüntülerini paylaştı.

Rusya Federal Güvenlik Servisi, cumartesi günü saldırıyla bağlantılı olarak dördünün silahlı saldırgan olduğu düşünülen 11 kişiyi tutukladıklarını açıkladı. Aynı gün içinde Rus devlet medyası, silahla konser salonuna dalan kişilerden olduğu düşünülen 3 tutuklunun sorgusunun görüntülerini paylaştı.

RIA Novosti'nin paylaştığı sorgu videolarından birinde bir kişinin yerde yattığı, kolluk kuvveti mensubu olduğu düşünülen bir kişinin ise suratının kamerada görünmesi için onu saçından tuttuğu görüldü.

Tutukluyu tutan kişi, "Türkiye'de ne yapıyordun?" diye sordu. Tutuklu, "Orada (Türkiye'de) belgelerimin süresi doldu. Sınırı geçip buraya geldim" yanıtını verdi. Tutuklunun "süresi doldu" derken pasaportundan söz ediyor olabileceği düşünülüyor. 

Tutuklu videoda kendini 17 Eylül 1998 doğumlu Shamsutdin Fariddun olarak tanımladı. 

Rusya İçişleri Bakanlığı, saldırıyı gerçekleştiren 4 kişinin yabancı ülke vatandaşları olduğunu söylemişti. Bazı medya organları, saldırganlar arasında Tacikistan vatandaşları olduğunu ifade etti. 

Videonun devamında sorguyu gerçekleştiren kişi saldırının gerçekleştiği yere atıfta bulunarak, "Crocus'ta ne yapıyordunuz?" diye sordu. Fariddun, "Para için insanları vurduk" yanıtını verdi. 

Fariddun daha sonra saldırı için kendisine 1 milyon ruble (276 bin 460 TL) para teklif edildiğini, bu paranın yarısının saldırıdan önce kendisine havale edildiğini söyledi. 

Fariddun, parayı teklif edenlerin nerede olduklarını bilmediğini ama kendisine mesajlaşma aplikasyonu Telegram üzerinden ulaştıklarını belirtti. 

RIA Novosti tarafından paylaşılan ikinci bir videoda tutuklunun Tacikçe konuştuğu, sorguyu yapanların kendisiyle bir çevirmen aracılığıyla iletişim kurduğu duyuldu. 

Tutuklu, diğer şüpheli saldırganlarla birlikte bir hostelde kaldıklarını söyledi. 

Tutuklu, Abdullo ve Muhammad adında iki kişiyle temasta olduğunu söylerken, bunların kim olduğuna dair bir detay paylaşılmadı. 

Üçüncü videoda tutuklu kendini Rajab Alizadeh diye tanıttı. 

Kadrajda görünmeyen biri kendisine, "Moskova'dan kaçarken silahların vardı. Onları nereye attın" diye sordu. Tişörtünde kan olduğu görülen ve kafası sargılı olan Alizadeh, "Yolda bir yere" yanıtını verdi. 

Sosyal medyada paylaşılan, orijinalliği teyit edilmeyen bir videoda Alizadeh'nin yüzüstü yatarken kolluk kuvvetleri tarafından kulağının kesildiği görülüyordu. 

Cuma günü kamuflaj giyen silahlı saldırganlar, Moskova'nın Krasnogorsk banliyösünde bulunan Crocus Belediye Binası'na girerek konser salonundakilere ateş açtı ve binayı yaktı. Saldırıda en az 133 kişi hayatını kaybetti. 

Saldırıyı radikal İslamcı terör örgütü IŞİD üstlendi.