Dünya

Rusya'da bir ABD vatandaşının uyuşturucu suçlamasıyla 20 yıla kadar hapsi isteniyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rus güvenlik servislerinin haksız gözaltı ve taciz riskini öne sürerek tüm Amerikan vatandaşlarını Rusya'yı derhal terk etmeleri konusunda uyardı.

09 Ocak 2024 15:01

T24 Dış Haberler

Moskova mahkemesi yaptığı açıklamada, bir ABD vatandaşının 20 yıla kadar hapis cezası gerektirecek bir uyuşturucu suçlamasıyla Rusya'da gözaltına alındığını söyledi. Moskova Ostankino Bölge Mahkemesi, 6 Ocak'ta Robert Romanov Woodland'ın yasa dışı uyuşturucu edinme veya bulundurma suçlamaları nedeniyle 5 Mart'a kadar tutuklu kaldığını söyledi. Rus internet haber sitesi Mash, Woodland'ın büyük ölçekli yasa dışı uyuşturucu üretimi ve satışına teşebbüsle suçlandığını söyledi. 

Robert Woodland adına açılan bir Facebook hesabı, kendisinin Rusya'da İngilizce öğretmeni olarak çalıştığını ve Moskova'nın dışında yaşadığını belirtti. Arkadaşları tarafından "Rob" olarak tanınan Woodland, 2020 yılında bir Rus gazetesine, 1993 yılında Perm kentindeki bir yetimhaneden ABD vatandaşı bir çift tarafından evlat edinildiğini ve ABD'de yaşamak üzere götürüldüğünü fakat daha sonra Rusya'ya döndü. Woodland'ın hem Rus hem de Amerikan pasaportu var.

ABD, aralarında Deniz Kuvvetleri gazisi Paul Whelan ve Wall Street Journal muhabiri Evan Gershkovich'in de bulunduğu çok sayıda vatandaşının Rusya'da haksız yere hapsedildiğini söyledi.  Dışişleri Bakanlığı, Rus güvenlik servislerinin haksız gözaltı ve taciz riskini öne sürerek tüm Amerikalıları Rusya'yı derhal terk etmeleri konusunda da defalarca uyardı. Woodland'ın 2020 yılında Komsomolskaya Pravda gazetesine verdiği röportajda, Amerika Birleşik Devletleri'nde kendisini evlat edinen harika ebeveynleri olduğunu söyledi.

Ancak biyolojik annesini Rusya'da aramak isteyen Woodland sonunda bir Rus televizyon kanalında onunla yeniden bir araya geldi. "Annem ağlıyordu ve af diliyordu. Ama ben onu bu görüşmeden önce çoktan affetmiştim. Ona hiçbir zaman kızmadım. Sadece onu her zaman çok özledim." dedi.