Dünya

Rusya basını: Havaş, Rus hava yolu şirketlerinin batı yapımı uçaklarına hizmet vermeyi bırakabilir

İstanbul Havalimanı'na inen bir Aeroflot uçağı/ Fotoğraf: Yörük Işık

03 Şubat 2023 15:31

T24 Dış Haberler

Türkiye'nin başlıca havalimanı yer hizmetleri sağlayıcılarından Havaş'ın Washington'un yaptırım tehditleri nedeniyle Rus havayollarının batı yapımı uçaklarına servis vermeyi bırakabileceği belirtildi.

Rus gazetesi RBC, Havaş'ın Rus ve Belaruslu hava yolu şirketlerine mektup yollayarak artık ABD yapımı Boeing ve Avrupa yapımı Airbus'larına hizmet veremeyebileceklerini bildirdiği belirtildi. Mektupta, Genel Müdür Mete Erna'nın imzası olduğu kaydedildi. 

Middle East Eye'dan Ragıp Soylu'ya konuşan bir Türk kaynak, hizmetlerin Washington'ın Rusya'ya Ukrayna'yı işgalinin ardından uyguladığı yaptırımlar nedeniyle durdurulabileceğini ifade etti. 

Havaş'ın sahibi TAV, 29 ülkede 90 havalimanı işletiyor. TAV'ın işettiği havalimanları arasında Rus hava yollarının sıkça uçtuğu İstanbul, Ankara ve Antalya da bulunuyor..

Türkiye'de Rus hava yollarına hizmet veren iki büyük havalimanı yer hizmetleri sağlayıcısı daha bulunuyor.

Geçen hafta ABD'nin önde gelen finans yayınlarından Wall Street Journal'a konuşan üst düzey Amerikan yetkilileri, Türk bireyleri Rus hava yollarına ait ABD yapımı uçaklara yakıt ikmali ve yedek parça sağlama gibi hizmetler vermeleri durumunda hapis veya para cezası, ithalat yetkilerini kaybetme ve bunun gibi cezalar alabilecekleri konusunda uyardıklarını kaydetti.

Haberde, ABD'nin Türkiye'ye Rus hava yollarına ait Amerikan yapımı uçakların ülkeye iniş ve ülkeden uçuş yapmasına izin vermemesi için baskı yaptığı belirtilmişti.