Dünya

Rusya, 2016'da Ukrayna için Eurovision'u kazanan şarkıcı Jamala'yı 'arananlar listesi'ne aldı

21 Kasım 2023 07:28

T24 Dış Haberler

Rusya, Eurovision şarkı yarışmasını Ukrayna için kazanana şarkıcı Jamala'yı "arananlar listesi"ne ekledi. 

Rusya basınına göre gerçek ismi  Susana Jamaladinova olan sanatçı, Rusya Silahlı Kuvvetleri hakkında sahte bilgiler yaymakla suçlanıyor. Kremlin, sıklıkla bu suçlamayı Rusya'nın Ukrayna'yı işgali konusunda kendi resmi çizgisi dışında detay paylaşanlar için kullanıyor.

Jamala, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini açıkça eleştiren Ukraynalı sanatçılardan biri.

Rus insan hakları sitesi Mediazona'ya göre Jamala, "arananlar listesi"ne geçen at eklendi, detaylar ise pazartesi günü su yüzüne çıktı. 

Telegram üzerinden yayın yapan Rus haber platformu Shot, Jamala'nın 2022'de Kiev'in Buça banliyösünde Rusya'nın yaptığı katliamla ilgili "sahte bilgiler" paylaşmakla suçlandığını belirtti. 

Rusya, Kiev banliyösündeki katliamın sorumlusu olduğunu reddederken, cinayetlerin arkasında Rus askerlerin olduğuna dair birçok kanıt su yüzüne çıkmıştı.

Mevcut olarak Avustralya'da bulunan Jamala, sosyal medya paylaşımında "arananlar listesi"ne alındığına dair haberi alıntıladı ve "utançtan yüz kapama" emojisi paylaşarak Sidney Opera Evi önünde çekilmiş bir fotoğrafını paylaştı. 

40 yaşındaki sanatçı, geçen şubat ayında Rus işgalinin başlamasının ardından Ukrayna'dan ayrılmıştı. 

Jamala, 1944 yılında Rusların Kırım Tatarlarını sürgün etmesini anlatan '1944' şarkısıyla 2016 Eurovision şarkı yarışmasını kazanmıştı, ancak zafer tartışma yarattı. Birçok kişi, şarkının çok siyasi olduğunu ve bu sebeple yarışmanın kurallarını ihlal ettiğini savundu. Organizatörler ise şarkının arkasında durdu.

Birçok kişi, şarkının 2014'te Rusya'nın Kırım'ı yasa dışı şekilde ilhak etmesi hakkında açık mesajlar verildiğini ifade ediyordu.