Dünya

Rus öğrenci, Ukrayna yanlısı Wi-Fi ismi nedeniyle hapse atıldı

11 Mart 2024 07:50

T24 Dış Haberler

Moskova'da bir öğrenci, kablosuz ağının adını Kiev yanlısı bir sloganla değiştirdiği için 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. Moskova Devlet Üniversitesi öğrencisi ağına "Ukrayna'ya Zafer!" anlamına gelen "Slava Ukraini!" adını vermişti.

Moskova'daki bir mahkeme öğrenciyi "aşırılık yanlısı örgütlerin sembollerini" sergilemekten suçlu buldu. Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının başlamasından bu yana binlerce kişi işgali eleştirdiği ya da Ukrayna'yı desteklediği için hapis ya da para cezasına çarptırıldı.

Öğrenci, bir polis memurunun ağın adını yetkililere bildirmesinin ardından Moskova'da tutuklandı.

"Slava Ukraini" Ukrayna'yı destekleyenler için bir toplanma sloganı haline geldi ve Rusya'nın 24 Şubat 2022'de başlattığı geniş çaplı işgaline karşı yapılan protestolarda düzenli olarak atılıyor.

Öğrenci, "Nazi sembolizmini ya da aşırılık yanlısı örgütlerin sembollerini alenen sergilemekten" suçlu bulundu. 

Geçtiğimiz ay, bir hapishanede şüpheli koşullar altında hayatını kaybeden muhalefet lideri Alexei Navalny'nin anısına çiçek bırakan yüzlerce kişi de gözaltına alındı.

Rusya'da çatışmanın "savaş" olarak adlandırılmasına izin verilmezken, "özel askeri operasyon" olarak anılması gerekiyor.

Uluslararası Af Örgütü'ne göre geçtiğimiz yıl 21 binden fazla kişi, Rusya'nın "savaş karşıtı aktivistleri bastırmak" için kullandığı "baskıcı yasaların" hedefi oldu. İnsan hakları grubu, "son derece adaletsiz yargılamaların en ufak bir muhalefete karşılık eleştirmenleri susturmak için hapis cezaları ve ağır para cezaları vermek" için kullanıldığını söyledi.